Laatste Deceuninck-telg weg bij verpakkingsbedrijf Abriso

E-commerce zit in de lift. Daardoor worden steeds meer pakjes verstuurd. De inhoud van die pakjes moet worden beschermd. Abriso profiteert daarvan. ©Bloomberg

Het investeringsfonds Bencis koopt de West-Vlaamse verpakkings- en isolatiespecialist Abriso. De familietelg Sofie Deceuninck verdwijnt uit beeld.

Abriso, vroeger bekend onder de naam Bubble and Foam, doet wellicht geen belletje rinkelen. Maar zijn producten - beschermende verpakkingsmaterialen (zoals plasticfolie met belletjes) of isolerende schuimomhulsels voor de bouw - zijn des te bekender.

Het West-Vlaamse bedrijf Abriso was jaren in handen van Peter en Sofie Deceuninck, de kinderen van Lionel Deceuninck. Die stond met zijn broers Roger en Michel Deceuninck aan de wieg van de gelijknamige producent van pvc-profielen. Begin 2014 trok CEO Peter Deceuninck zich terug uit Abriso, ook als aandeelhouder. Financieel directeur Jan Dejonghe (ex-Pinguin) nam met enkele managers het verpakkingsbedrijf over en verving hem als gedelegeerd bestuurder. De zeven managers kregen 59 procent van de aandelen in handen. Sofie Deceuninck bleef aan boord (41%) en werd voorzitter van de raad van bestuur.

Om de volgende groeifase te ondersteunen komt er nu een nieuwe hoofdaandeelhouder aan boord: Bencis. Het investeringsfonds krijgt de meerderheid van het kapitaal. Het management herinvesteert in de nieuwe constructie boven het bedrijf en behoudt een substantieel minderheidsbelang.

Oost-Europa

Abriso is goed voor een omzet van 90 à 95 miljoen euro en een operationele kasstroom van ongeveer 9 miljoen. De groep heeft fabrieken in België, Frankrijk, Roemenië, Polen en Oekraïne. Ruim driekwart van de omzet komt van de productie van beschermende verpakkingsmaterialen. Die activiteit zit in de lift door de forse groei van e-commerce. Doordat er steeds meer pakjes worden verstuurd, groeit ook het gebruik van beschermende materialen zoals schuim of plasticfolie met bubbels. Isolatie vertegenwoordigt zo’n 20 procent van de omzet.

Abriso wordt het vierde Belgische bedrijf in de portefeuille van Bencis. Het investeringsfonds is in ons land al eigenaar van Vleeswaren De Keyser, van het garnalenbedrijf Morubel en van de zonneweringsspecialist Winsol. Vroeger zaten ook de bouwgroep Verelst en de grafische groep Xeikon in de portefeuille, maar die werden al weer doorverkocht.

Bencis legt dezer dagen de laatste hand aan zijn vijfde fonds. Het mikt op 425 miljoen euro kapitaal. Het geld komt hoofdzakelijk van bestaande aandeelhouders, zoals Goldman Sachs en LGT, het fonds van de koninklijke familie van Liechtenstein. Bij de Belgische investeerders zitten onder meer de spaarbank VDK, de Boël-holding Sofina en de holding Diepensteyn van de familie Toye.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud