Advertentie

Lager dividend voor zakenfamilie Moorkens

Het logo van Hyundai. Alcopa is een van de belangrijke distributeur van het Koreaanse automerk in Europa. ©REUTERS

De Antwerpse holding Alcopa van de zakenfamilie Moorkens heeft 2020 afgesloten met bijna dubbel zoveel winst tegenover het jaar ervoor. Toch zakt het dividend fors.

Alcopa bestaat sinds 1937. De onderneming werd opgericht door Albert en Constance Moorkens. Vandaar de naam Alcopa, waarbij de laatste lettergreep staat voor 'participation'. Aanvankelijk was het een assemblagebedrijf en een verdeler van motorfietsen, maar mettertijd kwam de klemtoon te liggen op de auto. De jongste jaren gaat de slinger een andere kant uit: Alcopa is aan het vervellen tot een bredere investeringsholding.

Zo belandde 60 procent van de autodistributeur Alcomotive vorig jaar bij het Spaanse Bergé Auto en verkocht de groep de autoretailers Fidenco en Autopolis aan het Nederlandse Van Mossel. Tegelijk werd de vastgoedportefeuille uitgebreid en stapte Alcopa in de Franse auto- en truckwasgroep Lavance. Opvallend was ook de samenwerking met de vermogensbeheerder Econopolis voor de oprichting van de investeerder ACE Family Fund.

1,2 miljard
omzet alcopa
De holding Alcopa zag de omzet vorig jaar een kwart zakken naar 1,2 miljard euro.

Alcopa, dat 570 miljoen euro onder beheer heeft, overkoepelt nu 12 bedrijven. Zeven daarvan hebben nog met mobiliteit te maken, van Alcomotive over Lavance tot CBM, een grote distributeur van onderdelen voor bussen en trams. De vijf andere zijn actief in vastgoed, zonnewering, interieur, farma en private equity.

Door de afbouw van de zwaarwegende autotak kreeg de geconsolideerde omzet van Alcopa vorig jaar een klap: het cijfer daalde van 1,6 naar 1,2 miljard euro (-24,6%). Op vergelijkbare basis was er maar een afname van 6 procent, omdat het corona-effect op de autodivisie grotendeels werd tenietgedaan door groei in de andere bedrijven.

Lagere belastingen

De brutobedrijfswinst (ebitda) zakte van 89 naar 70 miljoen euro, maar exclusief overnames en desinvesteringen en een eenmalig effect van vastgoeddeals was er een groei. Opmerkelijk is dat de nettogroepswinst bijna verdubbelde, van 26,7 miljoen euro in 2019 tot 49,6 miljoen vorig jaar. Dat komt door verschillende factoren, zoals aanzienlijk hogere financiële opbrengsten (door het afstoten van onderdelen), lagere financiële kosten en dito belastingen.

Het dividend voor de familie Moorkens zakt van 19,6 miljoen euro over 2019 naar 10,6 miljoen over het voorbije jaar. Daarmee ligt het cijfer weer meer in lijn met de jaren voor 2019. Dat jaar was er een uitzonderlijk tussentijds dividend van 10 miljoen euro.

Door investeringen in onder meer vastgoed is de nettoschuldpositie van Alcopa vorig jaar verdubbeld van 48 naar 99 miljoen euro. De groep noemt dat in haar geconsolideerd jaarverslag een ‘nog steeds aanvaardbaar niveau van 1,4 maal de ebitda’. Alcopa heeft het ook over een ‘zeer gezonde financiële structuur’. De geconsolideerde reserves stegen in 2020 alleszins van 268 naar 308 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud