Advertentie

Nieuwe Indiase goudader voor Sofina

De holding Sofina rijgt onder leiding van Harold Boël de succesinvesteringen in India aaneen.

Pine Labs haalt 285 miljoen dollar op. De waardering van het Indiase fintechbedrijf is in een jaar tijd verdrievoudigd. Aandeelhouder Sofina (4,93%) wrijft zich in de handen.

Pine Labs vereenvoudigt de verwerking van betalingen voor meer dan 150.000 handelaars met een aanbod van terminals die alle soorten elektronische betalingen aanvaarden. Het bedrijf is marktleider op de Indiase markt en is internationaal aan het uitbreiden. Het realiseert omgerekend 78,5 miljoen euro omzet.

Om zijn groei te financieren haalde Pine Labs zopas 285 miljoen dollar (233,4 miljoen euro) op. De verse middelen komen volgens de lokale pers van Baron Capital, Duro Capital, Marshall Wace, Moore Strategic Ventures, en Ward Ferry Management, maar ook van een reeks bestaande aandeelhouders. Of Sofina daarbij zit, is onduidelijk.

Pine Labs werd bij de kapitaalronde gewaardeerd op 3 miljard dollar (2,5 miljard euro), drie keer meer dan bij de geldinzameling van begin 2020. De kredietkaartenreus Mastercard stapte toen in het kapitaal. Behalve Sofina zitten onder meer het Singaporese staatsinvesteringsfonds Temasek, Sequoia (een decennialange bondgnoot van Sofina) en PayPal in het kapitaal.

Sofina investeerde in 2015 in het bedrijf uit Nodia (New Delhi). Het bezat eind vorig jaar 4,93 procent van de aandelen. In de loop van 2020 verkocht het een klein deel van zijn participatie. Twaalf maanden voordien bedroeg het Sofina-belang nog 6,42 procent.

Indiase eenhoorns

Pine Labs is niet het enige Indiase succesverhaal voor Sofina. Enkele maanden geleden werd de portefeuille van de Boël-holding een miljardenbedrijf rijker. Cred, een Indiaas platform voor het beheer van kredietkaartbetalingen, bleek toen 2,2 miljard dollar waard te zijn. Dat is drie keer meer dan enkele maanden voordien.

Maar zowel Pine Labs als Cred moet het voorlopig afleggen tegen de exponentieel groeiende Indiase start-up Byju's. Die is al een tijdje een 'decacorn', een start-up met een waarde van meer dan 10 miljard dollar. Bij de jongste kapitaalronde werd Byju's gewaardeerd op niet minder dan 16,5 miljard dollar. Ook de AB InBev-familie de Spoelberch zit er in het kapitaal via haar investeringsvehikel Verlinvest. Sofina en Verlinvest bezitten allebei ongeveer 6 procent van de aandelen.

Pine Labs is niet het enige Indiase miljardenbedrijf in de portefeuille van Sofina. Ook Byju's, Cred en Lenskart passen in dat rijtje.

De Indiase brillenfabrikant en -keten Lenskart is ook een van eenhoorns (een unicorn is een start-up die meer dan 1 miljard dollar waard is) in de portefeuille van Sofina. De Boël-holding stapte in 2019 in het bedrijf.

Sofina scoorde al eens fors met zijn investeringen in India. De holding van de familie Boël passeerde in 2018 langs de kassa toen ze haar belang in het e-commerceplatform Flipkart verkocht aan de Amerikaanse supermarktreus Walmart. Bij de instap van Sofina in 2013 was 'het Indiase Amazon' 1,6 miljard dollar waard, Walmart betaalde er 21 miljard dollar voor.

Maar ook buiten India is Sofina aan boord bij miljardenbedrijven. In dat lijstje prijken ook de (voortaan beursgenoteerde) Britse e-commercegroep The Hut, de Britse processorenbouwer Graphcore, de populaire digitale marktplaats Vinted en VerSe Innovation, het bedrijf boven het Josh (het Indiase TikTok) en Dailyhunt (het Indiase Google News).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud