Opnieuw zwarte cijfers voor Marc Coucke

Alychlo is de investeringsmaatschappij van Marc Coucke. ©BELGA

Alychlo, de investeringsmaatschappij van Marc Coucke, schreef in 2019 opnieuw zwarte cijfers. Met dank aan de (beperkte) remonte van de koers van de farmareus Perrigo.

Alychlo is de centrale spil in het imperium van Marc Coucke. Het is het vehikel waarmee hij participaties aanhoudt in onder meer Fagron, Mithra, Pairi Daiza, SnowWorld en Smartphoto, maar ook de holding boven zijn talrijke activiteiten in en rond Durbuy.

Sinds de verkoop van Omega Pharma bezit de holding 5,4 miljoen aandelen Perrigo . De Amerikaanse farmareus kocht het Belgische farmabedrijf voor 3,8 miljard euro van Coucke en een consortium investeringsfondsen onder leiding van Waterland. Die fondsen werden in cash uitbetaald, Coucke in cash én aandelen.

De koers van Perrigo scheerde bijwijlen hoge toppen, maar zocht de jongste jaren vooral diepe dalen op (zie grafiek). Dat leidde over het boekjaar 2018 tot een forse afwaardering op die participatie, waardoor Alychlo een verlies van 164 miljoen euro moest slikken.

Het eigen vermogen van Alychlo zwol vorig jaar weer aan tot 977 miljoen euro. Lees: Marc Coucke was eind december bijna opnieuw miljardair.

Dankzij de stijging van de Perrigo-koers - die klom vorig jaar met 12,17 dollar - kon Alychlo een terugneming van de afwaardering op de aandelen Perrigo in zijn boeken opnemen. En het jaar met een winst van bijna 60 miljoen afsluiten. Die terugneming verklaart grotendeels de terugkeer naar zwarte cijfers.

Het eigen vermogen van Alychlo zwol parallel wat aan, van 917 naar 977 miljoen euro. Lees: Coucke was eind vorig jaar bijna opnieuw miljardair.

Arbitrage

Perrigo, Marc Coucke en Waterland zijn zoals bekend verwikkeld in een arbitrageprocedure. De zaak draait rond de verkoop van Omega Pharma aan Perrigo.

12,17 dollar
KOERSSTIJGING
De koers van Perrigo klom in 2019 met 12,17 dollar. Dankzij die klim kon Alychlo een deel van zijn afwaardering op die participatie terugnemen.

De Amerikaanse farmareus voelde zich na de overname bedrogen en beschuldigt Coucke en Waterland ervan op frauduleuze wijze de financiën van Omega Pharma mooier te hebben voorgesteld om een hogere verkoopprijs te bedingen. Dat gebeurde volgens Perrigo door kunstmatige omzet te creëren en de schuldpositie te sturen. Coucke en Waterland ontkennen dat ze Perrigo hebben misleid.

De farmareus keerde zich met een claim van 1,9 miljard euro bij Cepani (het Belgisch Centrum voor Arbitrage en Mediatie) tegen het verkopersduo. Coucke diende een tegenclaim in, Waterland niet.

Het begin van de arbitragezaak is voor eind oktober gepland. Als de coronacrisis niet opnieuw roet in het eten gooit, tenminste.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud