Participatiemaatschappij Vlaanderen diep in het rood

Clair Ysebaert (R), voorzitter, en Marcel Van Handenhoven, manager van PMV.

PMV, de financiële arm van de Vlaamse overheid, slikte vorig jaar een verlies van 9,4 miljoen euro. Dat is bijna twee keer zoveel als in 2010. Waardeverminderingen waren de boosdoener.

De bedrijfsopbrengsten van PMV daalden van 7,8 miljoen tot 6,4 miljoen euro. De omzet bleef nagenoeg gelijk, maar de andere opbrengsten (hoofdzakelijk uit het doorfactureren van kosten) kwamen lager uit. De kosten bleven stabiel, waardoor het bedrijfsresultaat voor bijna 4 miljoen rood kleurde tegenover 2,7 miljoen een jaar eerder.

Bij de kosten valt een fikse stijging op van de ‘Bezoldigingen, sociale lasten en pensioenen’ van 5,5 miljoen tot 6,5 miljoen. ‘Er zijn vorig jaar veel personeelsleden bijgekomen voor nieuwe projecten als Flanders Care (ondernemerschap in de zorgsector), het op de been helpen van het Tina-fonds (industriële transformatie) en de lancering van ons eigen infrastructuurfonds’, zegt PMV-topman Clair Ysebaert.

Het nettoresultaat kleurt donkerrood door 10 miljoen euro aan waardeverminderingen. Die zijn in hoofdzaak te wijten aan investeringen van het Vlaams Innovatiefonds (Vinnof) en Cultuur Invest. Maar PMV moest ook een stevige afwaardering boeken op zijn belang in Thenergo. Dat groenestroombedrijf staat na mislukte overnames op een streng dieet om te kunnen overleven en is op zoek naar nieuwe investeerders. PMV is de grootste aandeelhouder van Thenergo.

Desondanks betaalt PMV een dividend uit: 2 miljoen over 2011, evenveel als het jaar ervoor. ‘Dat bedrag is gebaseerd op een gemiddeld operationeel resultaat’, zegt Ysebaert. ‘We hopen in de toekomst een dividend te kunnen uitbetalen dat overeenkomt met de meerwaarden die in onze portefeuille zitten.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud