Reinigingsspecialist WVT koopt sectorgenoot Innovis

Innovis verkoopt zijn reinigingsmiddel DIPP aan voedingsgroothandels die het op hun beurt leveren aan bakkers, slagers, frituristen en aan de horeca. ©Hollandse Hoogte / Marco Okhuizen

De Antwerpse reinigingsspecialist WVT Industries koopt Innovis, een sectorgenoot die reinigingsproducten levert aan voedingsgroothandels. De prijs van de transactie is niet bekend.

WVT is gespecialiseerd in industriële reinigingsproducten. Het was tot nu toe actief in verschillende segmenten, maar nog niet in de voedingsbranche. Dat hiaat is nu gevuld via de overname van Innovis. Dat bedrijf levert zijn reinigingsproducten onder de merknaam DIPP aan voedingsgroothandels. Maar de voornaamste eindklanten zijn voedingsspeciaalzaken zoals bakkers, slagers, frituren, hotels, restaurants en in mindere mate grootkeukens en industriële klanten. De twee bedrijven mikken dit jaar op een gezamenlijke omzet van ruim 20 miljoen euro, tegenover meer dan 17 miljoen vorig jaar.

'Innovis vult het aanbod van WVT goed aan', zegt Jan Camerlynck, vennoot bij Sofindev. Het investeringsfonds waar onder meer Colruyt en Sofina achter schuilgaan, kocht midden vorig jaar een klein meerderheidsbelang in WVT.

Sommige participaties hebben het momenteel moeilijk door de coronacrisis, maar er zijn geen acute problemen.
Jan Camerlynck
Vennoot Sofindev

De deal zorgt voor een verschuiving in het aandeelhouderschap van het bedrijf. Tot nu toe bezat Sofindev een kleine meerderheid van de aandelen en oprichter en CEO Ward Van Thielen de rest. Tom Hochepied, CEO en eigenaar van Innovis, komt daar nu ook bij, waardoor het deel van Sofindev net onder de 50 procent zakt. Het is bedoeling van Sofindev met WVT nog meer overnames te doen in de sector, die nog heel gefragmenteerd is. Het bekijkt al meerdere dossiers.

Coronawinnaar

WVT is een van de 'winnaars' van de coronacrisis in de portefeuille van Sofindev. 'De vraag is er zo groot dat het soms moeilijk is aan grondstoffen en verpakkingsmateriaal, zoals plastieken flessen en pompjes, te geraken', zegt Camerlynck. Ook Group Claes, een Limburgse groothandel die ingrediënten, verpakkingen en machines levert aan slagers en voedselverwerkende bedrijven, kon de voorbije weken de vraag maar met moeite volgen.

Aan de andere kant van het spectrum zitten industriële bedrijven die internationaal actief zijn, onder meer de bouwmaterialengroep Fedrus en de dampkappenproducent Novy. 'Bepaalde van hun activiteiten hebben enkele weken stilgelegen, maar ze zijn intussen opnieuw opgestart en we zijn positief en hoopvol over de nabije toekomst', zegt de Sofindev-vennoot.

Nederland

Sofindev breidt intussen ook uit naar Nederland. Het heeft een Nederlandse partner aangetrokken om de lokale markt te bewerken en opent binnenkort een kantoor bij Amsterdam.

Het is de eerste stap van Sofindev in het buitenland, al keek het bedrijf de jongste tijd geregeld naar Nederlandse overnamedossiers. Tot een deal kwam het evenwel nog niet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud