Rijkste Belg zet luxejacht te koop

Het jacht Exuma staat te koop voor 16,9 miljoen euro. ©rv

Eric Wittouck, de erfgenaam van Tiense Suiker die sinds kort als rijkste Belg te boek staat, heeft zijn luxejacht Exuma te koop gezet. Vraagprijs: bijna 17 miljoen euro.

Eric Wittouck is een schatrijke telg uit de families die aan het einde van de 19de eeuw de Tiense suikerfabriek overnamen en daarna decennialang profiteerden van de exploderende vraag naar suiker in de voedingsindustrie.

De man, die volgens het boek en de website ‘De Rijkste Belgen’ op een vermogen zit van 10,8 miljard euro, is uiterst discreet en slaagt er al jaren in uit de pers te blijven. Zijn luxejacht Exuma daarentegen haalde wel af en toe de krantenkoppen. Begrijpelijk, want het schip spreekt tot de verbeelding van iedereen die zich geen multimiljonair mag noemen.

Het 50 meter lange jacht, volledig opgetrokken uit aluminium, werd in 2010 opgeleverd door de Italiaanse scheepsbouwer Perini Navi. Het telt drie dekken met luxesuites voor een tiental gasten, een gymzaal, een jacuzzi en plaats voor zeven bemanningsleden.

De blikvanger van het schip is zijn ingebouwde garage, waar een amfibivoertuig gestald staat. Handig om even een havenstad te verkennen of het strand van een exotisch eiland mee op te rijden. Wie liever het water verkent, heeft de keuze uit enkele jetski’s en onderwaterscooters.

Wittouck en zijn vrouw verkenden met Exuma alle plekken van de aardbol, van de Griekse eilanden en de Baltische Zee tot de Indonesische archipel en de Paaseilanden. In de periodes dat ze zelf aan wal vertoefden, werd het schip verhuurd voor 189.000 euro per week.

Afgelopen najaar heeft Wittouck Exuma te koop gezet, blijkt uit listings op gespecialiseerde websites. Wie interesse heeft, kan terecht bij de gespecialiseerde broker Fraser in Monaco. U dient wel rekening te houden met een gepeperde vraagprijs van 16,9 miljoen euro.

In de advertentie voor Exuma staat dat ‘de Europese btw betaald’ is. Dat is een belangrijk detail, omdat het schip zich anders niet in Europese wateren mag begeven. Wat niet in de advertentie staat, is hoe die Europese btw voldaan werd. Wittouck zette er een ingewikkelde fiscale constructie voor op met een Maltese tussenvennootschap, waardoor hij een laag Maltees btw-tarief betaalde. Voor grote jachten zoals Exuma bedraagt dat slechts 5,4 procent. Volgens de krant Le Soir, die in 2017 over de constructie berichtte, kon Wittouck zo 3 miljoen euro btw uitsparen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud