Sluys werpt zich op jonge groeiers

Jos Sluys.

De Vlaamse ondernemerinvesteerder Jos Sluys lanceert een nieuw investeringsfonds. Incepta Technologica zal focussen op jonge technologische groeibedrijven.

Het familiale vehikel Saffelberg werd begin 2008 opgericht met 240 miljoen euro kapitaal. Jos Sluys bracht dat geld in na de verkoop van de hr-dienstengroep Arinso aan zijn Britse sectorgenoot Northgate voor 375 miljoen euro. Sluys was oprichter, CEO en hoofdaandeelhouder van Arinso, een Europese marktleider in hr-dienstverlening.

Dat geld werd aan het werk gezet via een reeks investeringen in bedrijven, fondsen en vastgoed. Saffelberg investeerde zowel in jonge groeibedrijven als in middelgrote mature ondernemingen.

Vijftien miljoen

Sluys richt nu een specifiek vehikel op dat zich op jonge technologiebedrijven richt. Het investeringsfonds werd onlangs opgericht en werd Incepta Technologica gedoopt. Het kreeg 15 miljoen euro kapitaal mee. Behalve Saffelberg worden ook enkele werknemers van het investeringsfonds en de advocaat Gert Vanopstal in de oprichtingsakte als medeoprichters van Incepta vermeld.

‘Incepta Technologica mikt op jonge technologische groeibedrijven. We willen tussenkomen na de financieringsrondes door kennissen en families van ondernemers, ‘friends and family’ in het vakjargon. We gaan voor investeringen van 1 à 2 miljoen euro per dossier. Reken dus in totaal op een tiental investeringen’, legt Luc Osselaer, een van de medeoprichters van Incepta Technologica, uit. Hij is ook de rechterhand en communicatieverantwoordelijke van Jos Sluys.

We willen tussenkomen ná de ‘friends & family’ en gaan voor investeringen van 1 à 2 miljoen euro per dossier.
LUC OSSELAER
INCEPTA TECHNOLOGICA

Sinds zijn oprichting investeerde Saffelberg onder meer succesvol in het Vlaamse IT-bedrijf Porthus en in het uitzendbedrijf Vio Interim. Het zat ook enkele jaren in de ontwerper van promoproducten Gemaco van Olivier Somers (ook bekend van de voetbalclub KV Mechelen). Dat is intussen in handen van het Duitse fonds Capiton.

In de portefeuille van Saffelberg zitten bedrijven als Ectosense - dat apneu opspoort -, het reinigingsbedrijf Maxi Cleaning, de fitnessapp Virtuagym en de specialist in technische installaties Decat. Het fonds investeerde ook in de Belgische artisanale bakkerszaak Vive La Tarte, die actief is in de Verenigde Staten.

Tegenslagen

Saffelberg kende ook enkele tegenslagen. Het is een van de schuldeisers van de failliete Optima Bank en Jos Sluys was een belangrijke financier van Luc Desender, de oprichter en CEO van het groenestroombedrijf Electrawinds. Dat werd in verschillende stukken verkocht nadat het ten onder was gegaan.

Saffelberg mispakte zich ook - samen met de biotechinvesteerder Rudi Mariën en KBC Private Equity - aan het Limburgse biotechbedrijf PharmaNeuroBoost. Het antidepressivum dat PNB ontwikkelde slaagde niet in de laatste, cruciale test.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect