Advertentie

Smile Invest van Urbain Vandeurzen koopt Gimv-dochter

Ex-Gimv-voorzitter Urbain Vandeurzen koopt met Smile Invest een bedrijf uit de portefeuille van Gimv. ©BELGA

Gimv verkoopt haar meerderheidsbelang in het Nederlandse medische bedrijf Oldelft Ultrasound aan het investeringsfonds Smile Invest.

De beursgenoteerde investeringsmaatschappij Gimv verkoopt haar meerderheidsbelang in de Nederlandse onderneming Oldelft Ultrasound, meldt Gimv vrijdag. Oldelft is een producent van innovatieve ultrasone sondes voor medische diagnostiek, met hoofdkantoor in het Nederlandse Delft. 

Gimv verwierf haar belang in Oldelft in 2012. Nu stoot ze het weer af. Dat gebeurt via een managementbuy-out die volgens Gimv wordt ondersteund door Smile Invest, de investeringsmaatschappij van Urbain Vandeurzen. Het management van Oldelft herinvesteert aan de zijde van Smile Invest in het bedrijf.

Groeibedrijven

Het is de derde participatie voor Smile Invest dat zich toelegt op innovatieve groeibedrijven in de Benelux, met technologie en gezondheidszorg als twee van de voorkeursectoren.

Opvallend is dat Vandeurzen de gewezen voorzitter is van Gimv. Bovendien zijn meerdere ex-Gimv-toplui intussen aan de slag gegaan bij Smile Invest. 'Maar dat is eerder toevallig', zegt managing partner Bart Cauberghe van Smile Invest. 'Het was een marktconform verkoopproces, waarbij meerdere partijen een bod uitbrachten. Maar we kenden Oldelft natuurlijk al en wisten dat het een mooi bedrijf is.'

Hartbeelden

Oldelft is een medisch-technologische onderneming die gespecialiseerd is in de ontwikkeling en de productie van innovatieve ultrasone sondes voor medische diagnostiek. Als technologisch leider is het bedrijf wereldwijd de enige onafhankelijke speler op het gebied van gespecialiseerde TEE-sondes, die onder andere gebruikt worden voor het maken van hartbeelden via de slokdarm.

Door structurele investeringen in R&D werd de positie van Oldelft als technologisch marktleider binnen de groeiende markt voor echocardiografie in de afgelopen jaren verder uitgebouwd. Dat resulteerde in een indrukwekkende groei van de omzet en een uitgebreid - globaal - klantenbestand binnen de markt voor ultrasone medische apparatuur. Recent werd een nieuw type sonde - gebaseerd op matrix/3D technologie - ontwikkeld en getest in de markt. Financiële gegevens van de onderneming, die iets meer dan 50 mensen in dienst heeft, zijn niet meteen bekend.

Over de hele periode leverde de investering in Oldelft een rendement op dat het langetermijnrendement van Gimv overtreft. 'Over de transactie zelf worden evenwel geen verdere financiële details verstrekt. Deze transactie heeft geen materiële impact op de NAV (net asset value, red.) van Gimv', aldus het persbericht van Gimv.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud