Sofina-Belgen aan boord bij Uber

©AFP

Bij dé beursgang van het jaar zit één Belgische investeerder indirect mee aan boord: Sofina. Dat zegt Harold Boël, de CEO van de investeringsmaatschappij, in een gesprek met De Tijd.

Uber Technologies, het bedrijf achter de taxiapp Uber en de maaltijdbezorger UberEats, trekt begin mei naar de beurs. Met een waardering van 100 miljard dollar spreekt de beursgang, de grootste van dit jaar tot nu toe, tot de verbeelding.

De operatie lijkt ondanks de naamsbekendheid van Uber een ver-van-mijn-bedshow. Maar ze zal met meer dan gewone aandacht gevolgd worden op het hoofdkwartier van Sofina  aan de Nijverheidsstraat in Brussel. Want de holding van de familie Boël zit - via haar investering in een van de fondsen van het Amerikaanse Sequoia - mee aan boord.

'We hebben inderdaad een blootstelling in Uber, al kan ik die niet in cijfers gieten', geeft Sofina-CEO Harold Boël aan. De holding investeert typisch ongeveer 10 miljoen euro in fondsen zoals Sequoia, die op hun beurt geld in technologiebedrijven pompen.

Legendarisch

De relatie van Sofina met Sequoia dateert al van de jaren 90. 'Het was een van de eerste spelers waarmee we in contact kwamen aan de Amerikaanse westkust. Via hen investeerden we achtereenvolgens in Yahoo!, Google, YouTube, LinkedIn, Instagram en WhatsApp', vertelt Boël. 

Harold Boël, de CEO van Sofina. ©jonas lampens

Die samenwerking met een van de legendarische Silicon Valley-fondsen legde Sofina geen windeieren. Onder meer bij de verkoop van WhatsApp aan Facebook in 2014 voor 19 miljard dollar deed de Belgische holding een heel goede zaak. Sequoia was toen de enige financiële partij aan boord.

'Toen dachten we: ‘Wow, wat gebeurt hier’ (lacht). Meestal gaan dergelijke bedrijven eerst naar de beurs en dan worden alle cijfers keurig in kaart gebracht. Maar hier waren we compleet verrast. Het effect op onze portefeuille bedroeg toen enkele tientallen miljoenen euro’s. De impact van de beursgang van Uber is daar in ieder geval niet mee te vergelijken.'

Lees dit weekend het interview met Harold Boël in De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud