Advertentie

Sofina derde meer waard in anderhalf jaar

CEO Harold Boël en zijn team creëerden sinds het begin van de coronacrisis met Sofina 2,4 miljard euro waarde.

Ondanks de coronacrisis klom de waarde van Sofina met 2,4 miljard euro of bijna een derde tot 10 miljard. Dat blijkt uit de jongste nieuwsbrief van de holding van de familie Boël.

Sofina publiceert sinds 2018 twee keer per jaar een nieuwsbrief. De holding van de familie Boël gunt daarmee - al kort na het afsluiten van elk halfjaar - beleggers beknopt inzage in haar kerncijfers en de belangrijkste ontwikkelingen in haar portefeuille.

De nettoactiefwaarde van de holding, de belangrijkste barometer van de mate waarin de managers waarde creëren, bedroeg eind juni 10 miljard euro of 297 euro per aandeel. Ter vergelijking: vóór de uitbraak van de coronapandemie begin 2020 was dat 7,63 miljard euro of 227 euro per aandeel. In anderhalf jaar tijd werd Sofina met andere woorden een derde meer waard.

Twee elementen speelden de Boël-holding in de kaart in het coronajaar: zijn traditioneel belangrijke positie in technologische groeibedrijven - nu de digitalisering meer dan ooit van cruciaal belang is - en de snelle remonte van de beurzen na de forse duik in maart 2020.

Bij de huidige koers noteert de Boël-holding tegen een premie van 33 procent ten opzichte van de nettoactiefwaarde van 30 juni.

Sofina noteerde vorige zomer voor het eerst met een premie tegenover die waarde. Door de geringe transparantie van de holding bengelde de koers jarenlang 20 à 30 procent onder de nettoactiefwaarde. Maar sinds de publicatie van halfjaarlijkse nieuwsbrieven begon, is het aandeel herontdekt.

Deals

Sofina nam in het eerste halfjaar onder meer deel aan de kapitaalverhoging van de Britse onlineverkoper van de hippe verzorgings- en lifestyleproducten The Hut . Sofina was al voor de beursgang aan boord bij het snelgroeiende Britse bedrijf.

De Brusselse holding legde ook nog eens geld op tafel bij de privéscholengroep Cognita, waar ze een vijfde van in handen heeft. Sofina stapte twee jaar geleden in Cognita. De holding deed ook een vervolginvestering in Vinted, de populaire digitale marktplaats waar ze eind 2019 aan boord kwam. Eind vorig jaar bezat Sofina 2,72 procent van het bedrijf.

Sofina pompte in het eerste halfjaar ook geld in het Indiase bedrijf Mamaearth, een start-up die natuurlijke cosmetica verkoopt. Volgens de lokale pers legde de holding van de familie Boël bij een bredere kapitaalronde omgerekend 27 miljoen dollar op tafel. De Amerikaanse investeerder Sequoia, een decennialange bondgenoot van Sofina, zit ook aan boord bij het bedrijf uit Bangalore. Bij de nieuwe investeringen staat ook ReeToo, een Chinees bedrijf dat focust op in-vitro-diagnostica, vermeld.

Vissen

Aan de desinvesteringszijde vallen twee namen op: Rapala en Uperio - twee Europese bedrijven. Sofina stapte al in 2005 in Rapala, dat visgerief produceert als lokazen, hengels, haspels en messen. Na jaren aanmodderen klom de koers van het Finse bedrijf dit jaar fors, wat Sofina (19,23%) een rendabele exitmogelijkheid bood. Zoals De Tijd enkele weken geleden schreef, deed de holding ook haar participatie in de kranenverhuurder Uperio (ex-Arcomet) van de hand.

Uit de nieuwsbrief blijkt ook dat Sofina bij de verkoop van de Duitse start-up Adjust - waar het 7,56 procent van bezat - aan het mobiele marketingplatform AppLovin deels werd betaald in aandelen van de overnemer.

Promotie

Sofina maakte van de nieuwsbrief gebruik om twee benoemingen aan te kondigen in zijn uitvoerend comité. Het gaat om Maxence Tombeur, die verantwoordelijk is voor de investeringen in Azië, en Giulia Van Waeyenberge, een telg van de derde generatie van de gelijknamige zakenfamilie. Van Waeyenberge was de voorbije vier jaar senior investment manager bij de Boël-holding.

Nieuwe overname voor kroonjuweel Byju's

Byju's, het Indiase kroonjuweel van Sofina en van de AB InBev-familie de Spoelberch, heeft een nieuw doelwit beet.

De Indiase educatieve app koopt voor 500 miljoen dollar in cash en in aandelen het Amerikaanse leerplatform voor kinderen Epic. De start-up groeide de voorbije jaren, met de steun van zijn aandeelhouders Evolution Media en Battery Ventures, snel. In 2019 had het zo'n 20 miljoen gebruikers, nu zijn dat er 50 miljoen. Oprichters Suren Markosian en Kevin Donahue blijven na de overname door Byju's aan boord.

De overname van Epic komt drie maanden na de miljardenovername van Aakash Educational Services door Byju's. Aakash is een keten van 200 centra waar studenten zich kunnen voorbereiden op toelatingsexamens voor een ingenieursopleiding of een studie geneeskunde. Ook dat was een deal in cash en aandelen.

Om zijn groei te financieren haalt Byju's, het geesteskind van Byju Raveendran, de voorbije jaren aan almaar hogere waarderingen massa's geld op. Dit jaar dikte de bankrekening van het bedrijf met meer dan 1,5 miljard dollar aan. Dat geld kwam onder meer van de bankgroep UBS, de investeringsreus Blackstone en het staatsinvesteringsfonds van Abu Dhabi ADQ. Sofina bezit 6,2 procent van Byju's. Hoeveel aandelen Verlinvest in handen heeft, is niet bekend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud