Sofina helpt Indiërs met beheer van hun kredietkaart

©Bloomberg

De holding van de familie Boël wordt aandeelhouder van Cred, een Indiaas bedrijf dat een app ontwikkelde om kredietkaartbetalingen te beheren.

De investering van Sofina kadert in een kapitaalronde van 81 miljoen dollar, waarbij Cred op ongeveer 800 miljoen dollar gewaardeerd werd. De operatie werd mee geleid door Sequoia - al vele jaren een bondgenoot van de Boëls - en een reeks andere bestaande aandeelhouders. De investeerders DST Global en Tiger Global legden ook geld op tafel. Voor Sofina is Cred een nieuwe investering. De kapitaalronde gaat gepaard met de uitkoop van sommige medewerkers van het bedrijf.

Cred heeft een app ontwikkeld die toelaat kredietkaartfacturen te betalen en -uitgaven te beheren. Volgens het bedrijf wordt een vijfde van alle kredietkaartfacturen in India via zijn app betaald. Een derde van alle premium-kredietkaarthouders zou de app gebruiken.

De Boëls zijn niet aan hun proefstuk toe in India. Twee jaar geleden boekten ze een grote winst door hun belang in Flipkart - 'het Indiase Amazon' - te verzilveren.

De Boëls zijn niet aan hun proefstuk toe in India. Twee jaar geleden boekten ze een grote winst door hun belang in de e-commercegigant Flipkart - 'het Indiase Amazon' - te verzilveren.

De lijst met Indiase belangen is lang: Sofina zit in de exponentieel groeiende leerapp Byju's, de vitamine- en proteïneretailer Healthkart, het diagnosticabedrijf MedGenome, en Hector Beverages, dat kruidendrankjes op de markt brengt. Daarnaast is het aandeelhouder van het internet- en kabelbedrijf Act, de bierproducent B9 Beverages, de brillenfabrikant en -keten Lenskart, en Dailyhunt, een van de eerste grote digitalenieuwsplatformen van India.

Cred is niet de eerste Indiase fintechinvestering van Sofina. De holding stapte ook al in Pine Labs, een bedrijf dat betaaloplossingen ontwikkelt en marktleider is in India.

Vorige week nam Sofina deel aan een kapitaalronde van meer dan 100 miljoen dollar van VerSe Innovation, het bedrijf boven Josh, de Indiase versie van TikTok, en Dailyhunt. Ook Google en Microsoft deden mee aan de kapitaalronde.

Japanse reus lust Sofina's bier

De Japanse bierreus Kirin heeft een belang van 10 procent gekocht in de Indiase brouwer B9 Beverages, het bedrijf boven het biermerk Bira 91. Het is Kirins eerste investering in India.

Kirin komt naast de Amerikaanse durfkapitalist Sequoia en de Boël-holding in het kapitaal van B9 Beverages. Eind vorig jaar bezat Sofina 10,2 procent van het bedrijf en Sequoia bijna de helft.

De Boëls stapten 2,5 jaar geleden in B9 Beverages. Ze pompten toen 50 miljoen dollar in de bierproducent. In april vorig jaar legden Sofina en Sequoia nog eens 20 miljoen dollar op tafel.

B9 Beverages heeft een marktaandeel van zo’n 5 procent op de Indiase biermarkt. United Breweries uit Bangalore is de grootste lokale speler.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud