Sofina pompt geld in Indiase diagnostica

Sofina-CEO Harold Boël. ©Thomas De Boever

De holding van de familie Boël investeert voor de derde keer in drie jaar in het Indiase diagnosticabedrijf MedGenome.

De investering van Sofina  kadert in een nieuwe kapitaalronde van MedGenome. Het biotechbedrijf haalde zopas 55 miljoen dollar (51 miljoen euro) op om zijn onderzoek te financieren.

Bij die kapitaalronde kwam LeapFrog Investments als nieuwe investeerder aan boord. Ook Sofina en zijn jarenlange bondgenoot Sequoia - die allebei in 2017 in het bedrijf stapten - legden geld op tafel. Eind 2019 bezat de Boël-holding 13,6 procent van MedGenome.

Sofina’s Indiase portefeuille

- MedGenome (diagnostica)
- Practo (online doktersafspraken)
- Pine Labs (betalingsverkeer)
- Byju’s (leerapp)
- Lenskart (brillen)
- Act (internet en televisie)
- Bira 91 (bier)
- Dailyhunt (nieuwsplatform)
- Healthkart (sportvoeding en gezondheidssupplementen)
- Hector Beverages (drank)
- TCNS (merkkledij voor vrouwen)*

*Genoteerd

MedGenome legt zich toe op genoomonderzoek om ziektes op te sporen. De technologie van het bedrijf maakt het mogelijk de genetische defecten aan de basis van ziektes zoals kanker, sommige zenuwaandoeningen en andere zeldzame ziektes te ontdekken.

Met kantoren en laboratoria in India, Californië en Singapore is MedGenome de marktleider in genetische diagnostica in Zuid-Azië en een van de belangrijkste leveranciers wereldwijd van onderzoeksdiensten in genomica.

MedGenome is niet het enige Indiase bedrijf waarin Sofina investeert. De Bel20'er is er al sinds 2005 actief en had eind vorig jaar elf lokale bedrijven in portefeuille (zie inzet).

Het bekendste is wellicht de scale-up Think & Learn, het bedrijf achter de leerapp Byju’s. De jongste jaren nam de waardering van Byju’s een heel hoge vlucht. Sofina verkocht onlangs voor het eerst een klein deel van zijn aandelen in Byju's. Daarmee nam de Boël-holding voor het eerst een voorschot op de exponentiële groei van de snelgroeiende Indiase scale-up.

Tegenslag in Frankrijk

Sofina kent ook tegenslagen in deze coronatijden. De Franse schoenenketen André, waarin de Boël-holding participeert via het e-commercebedrijf Spartoo (18,1%), heeft bescherming gevraagd - en gekregen - tegen zijn schuldeisers.

De coronacrisis trof de schoenenketen midscheeps. Ze moest midden maart haar 130 winkels sluiten. Sindsdien verloor ze 250.000 euro omzet per dag.

Maar André wankelde al langer. Enerzijds door het gewijzigde koopgedrag van de consument en anderzijds door de beweging van de gele hesjes en andere stakingen op zijn thuismarkt. Vorig jaar slikte de keten een verlies van 10 miljoen euro op een omzet van 100 miljoen.

Sofina stelde vorige week dat de impact van de coronacrisis op haar eigen vermogen moeilijk in te schatten is. 'Dat hangt in de eerste plaats af van de impact die de crisis zal hebben op de bedrijven in onze portefeuille. Gelet op de geografische en sectorale diversificatie en het langetermijnperspectief van de portefeuille, blijven we ervan overtuigd dat die als geheel veerkracht aan de dag zal leggen', luidde het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud