Sofina: 'We praten nu zelfs al met de pers'

CEO Harold Boël van Sofina ©jonas lampens

Een te kleine zaal barstensvol aandeelhouders besloot de algemene vergadering van Sofina met een daverend applaus voor de top van de holding.

De statige vergaderzaal in het historische pand van Sofina in de Brusselse Nijverheidsstraat was donderdagnamiddag te klein voor de meer dan 100 opgedaagde aandeelhouders van de holding van de familie Boël. Een deel moest rechtstaan, maar dat kon de pret niet bederven.

Want in het barre beursjaar 2018 dikte de intrinsieke waarde per aandeel 13,1 procent aan tot 194,30 euro. Het verschil tussen de prestatie van Sofina en de MSCI World bepaalt mee de variabele verloning van het management. De MSCI World zakte met 6 procent. De Europese Stoxx600-index speelde zelfs 13,2 procent kwijt.

202
Intrinsieke waarde
De intrinsieke waarde van Sofina bedroeg eind april 202 euro per aandeel.

Er konden zelfs grapjes af. ‘Als enige Brit in het bestuur verwachten jullie wellicht dat ik iets zal zeggen over de brexit. Wel, er valt niets over te zeggen’, zei voorzitter Sir David Verey. ‘Na de verlengingen die we kregen, is iedereen op reis gegaan. Het was zonnig. Niemand in het VK lijkt er nog van wakker te liggen.’

Diversificatie

De voorzitter hamerde op de sterke diversificatie van Sofina als een van de redenen waarom de holding over de cycli zo goed standhoudt. ‘Zowel geografisch, sectoraal, als via onze focus op zowel grote als kleine bedrijven. We ontwikkelden ook een nieuwe communicatiestrategie. We praten nu zelfs met de pers’, grapte Verey, verwijzend naar het interview van CEO Harold Boël met deze krant.

Die laatste zette nog eens de strategie uiteen: ‘Omdat er steeds meer concurrentie is door het vele geld op zoek naar investeringen, is het noodzakelijk ons te specialiseren. We focussen ons daarom op vier domeinen: de consument, gezondheid, de digitale wereld en onderwijs’. Iemand wilde weten of daar ook verzekeraars toe horen. ‘Nee, daar hebben we geen interesse in.’

Om een optimale geografische spreiding te krijgen, investeerde Sofina de voorbije jaren vooral in Azië via zijn tak ‘groeikapitaal’. Dat gaat verder . In China kocht de holding onder andere belangen in een maker van endoscopiemateriaal, een horlogeketen, een leerplatform en de onlinekruidenier Miss Fresh. De groep injecteerde ook voor de tweede keer centen in Zilingo, de Aziatische variant van webwinkel Zalando. Sofina kocht ook een belang van 20 procent in de uitbater van privéscholen Cognita, samen met de Zweedse chocoladefamilie Jacobs.

Intrinsieke waarde

We focussen ons op vier domeinen: de consument, gezondheid, de digitale wereld en onderwijs.
Harold Boël
ceo Sofina

De intrinsieke waarde is intussen aangedikt tot 202 euro per aandeel, repliceerde Boël op een andere vraag. Dat is 5 procent meer dan eind december. De beurskoers noteert 12 procent onder de waarde.

Boël kreeg zelf een verlenging van zijn mandaat als bestuurder, net als politicus Guy Verhofstadt en Robert Peugeot van de Franse holding FFP. Voor de twee eerste was er bijna unanimiteit, Peugeot kreeg ruim 10 procent tegenstemmen.

Ook de hernieuwing van de inkoop van eigen aandelen stond op het programma. Een aandeelhouder wou weten of die stukken alleen dienen voor de optieplannen van het management, of ook als investering. 'Beide', zei Boël. 'We kopen soms opportunistisch stukken als een groot blok te koop wordt aangeboden. Maar het spreekt voor zich dat zo'n beslissing makkelijker is wanneer de korting op onze intrinsieke waarde 30 procent bedraagt in plaats van 10 procent.'

De aandeelhouders keurden nog het dividend goed van 2,79 euro bruto, een stijging met 4,5 procent. Na het applaus trakteerde Sofina op koekjes, thee en koffie. Tot enkele jaren geleden moesten de kleine beleggers met honger en dorst naar huis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect