Sofindev spijst nieuw fonds met 170 miljoen euro

Jan Camerlynck (links) en Eric Van Droogenbroeck, twee van de vennoten van Sofindev.

De investeringsvennootschap Sofindev heeft 170 miljoen euro opgehaald voor haar vijfde fonds. Het Belgian Growth Fund (BGF), het Belgische dakfonds voor groeibedrijven, komt aan boord.

Sofindev bestaat bijna dertig jaar. Het werd aanvankelijk opgericht door de Boël-holding Sofina en de distributiegroep Colruyt. Tot de vaste investeerders horen intussen ook Korys, de investeringsvennootschap van de familie Colruyt, de oprichters van Interparking (de familie De Clercq) en het Luxemburgse August Private Equity.

Maar naarmate nieuwe - en omvangrijkere - fondsen gelanceerd worden, verwateren de twee historische aandeelhouders. Dat was al het geval met het intussen drie jaar oude Sofindev IV en nog wat meer bij diens opvolger.

Die is met een kapitaal van 170 miljoen euro bijna twee derde groter dan zijn voorganger (107 miljoen). Sofindev mikte aanvankelijk op 150 miljoen, maar trok dat bedrag gezien de grote interesse op.

De hierboven vermelde investeerders leggen opnieuw geld op tafel, net als een aantal ondernemers en families van bedrijven waarin Sofindev al participeerde. Een van de bekendste nieuwkomers is het Belgian Growth Fund (BGF), het Belgische dakfonds voor groeibedrijven dat op initiatief van de federale regering werd gelanceerd. Het BGF investeert 20 miljoen euro in Sofindev V.

Grotere deals

Het vorige fonds, Sofindev IV, realiseerde sinds 2015 acht investeringen - zowel meerderheidsparticipaties als minderheidsbelangen, met een investeringsbedrag van 5 à 20 miljoen euro per dossier. Met zijn vijfde fonds mikt Sofindev op grotere investeringen. Maar de focus blijft hetzelfde: groeiende KMO’s ondersteunen via met schulden gefinancierde overnames (buyouts) en groeikapitaal. 'We kunnen voortaan tot 30 miljoen per dossier gaan', zegt Sofindev-vennoot Jan Camerlynck.

Sofindev zal met het nieuwe fonds nog meer dan vroeger zijn pijlen richten op Nederland en de Benelux. 'Nederland is voor veel van onze Belgische portefeuillebedrijven een tweede thuismarkt', meldt Camerlynck.

Sofindev is via zijn vierde fonds eigenaar of aandeelhouder van het Kortrijkse softwarebedrijf Geodynamics, de leverancier van dak- en gevelmateriaal Fedrus en de dampkappenproducent Novy. Het zit ook aan boord bij de reinigingsspecialist WVT, de verdeler van heftrucks Mabo-Lifting en de ondernemersdatabank Companyweb. Sinds vorig jaar zit ook Claes, een Limburgse groothandel die ingrediënten en machines levert aan voedselverwerkende bedrijven, in de portefeuille.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud