Sofindev stapt in West-Vlaams IT-bedrijf

Jan Camerlynck (links) en Eric Van Droogenbroeck, twee van de vennoten van Sofindev.

Sofindev V, het vijfde fonds van de investeringsmaatschappij Sofindev, neemt een belang in de West-Vlaamse kmo Christiaens. Met het extra kapitaal wil het IT-bedrijf zijn groei spijzen.

De eerste investering van Sofindev V, het jongste fonds van de gelijknamige investeringsmaatschappij, is een feit. Het fonds stapt voor de helft in Christiaens, een bedrijf uit Passendale dat IT-diensten levert aan kleine en middelgrote bedrijven. De andere helft van het bedrijf blijft in handen van de familie Christiaens. Alexander en Olivier Christiaens, de zonen van oprichter Marc Christiaens, staan in voor de dagelijkse leiding.

Sofindev is een investeringsvennootschap die bijna dertig jaar geleden werd opgericht door de Boël-holding Sofina en de distributiegroep Colruyt. Door de jaren heen zijn die historische aandeelhouders naar de achtergrond verdwenen, en hebben ze plaats geruimd voor investeerders als het Belgian Growth Fund (BGF), het Belgische dakfonds voor groeibedrijven dat door de federale regering werd gelanceerd. BGF investeerde in december 2019 20 miljoen euro in Sofindev V.

Groei

Met het kapitaal wil Christiaens sneller en meer groeien. 'We bestaan 30 jaar en zijn altijd organisch gegroeid', vertelt Alexander Christiaens. 'Onze omzet groeide de laatste jaren gemiddeld met 15 procent. Om sneller te groeien willen we binnenkort overnames doen.'

x2
Doel
Binnen de zeven jaar wil Christiaens de omzet en het personeelsbestand verdubbelen.

Concrete partijen hebben de broers nog niet op het oog, maar ze willen van het bedrijf geen nichespeler maken. 'Onze expertise is breed, van cloudbeheer tot IT-implementatie. Dat willen we zo houden. Het gaat ons vooral om de uitbreiding van ons personeels- en klantenbestand.' Bij de klanten van Christiaens horen onder meer de keukenbouwer Dovy Keukens, de groente- en fruitgroep BelOrta, de koekjesmaker Jules Destrooper, het pretpark Plopsaland en het recyclagebedrijf Recupel.

Het bedrijf wil binnen de zeven jaar graag zijn omzet en personeelsbestand verdubbelen. Christiaens telt een 50-tal werknemers en draaide in 2019 een omzet van 14 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud