‘Superfonds' voor groeiers haalde al 200 miljoen binnen

Het Belgian Growth Fund zal investeren in Belgische privéfondsen die geld in groeibedrijven - start-ups en scale-ups - pompen. ©SPENCER

Het fonds van de regering-Michel dat investeert in groeiende technologiebedrijven zamelde al 200 miljoen euro in bij investeerders, waaronder de grootste financiële instellingen van ons land.

Het Belgian Growth Fund (BGF) was een initiatief van voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Het doel: de slagkracht van de Belgische durfkapitaalsector uitbreiden. Als Belgische groeibedrijven meer dan 20 miljoen euro willen ophalen om hun expansie te financieren, komen ze vaak terecht bij buitenlandse investeerders. Er zijn amper binnenlandse spelers die zulke bedragen op tafel kunnen leggen. Dat was onder meer duidelijk bij de jongste kapitaalrondes van het Brusselse Collibra en van het beveiligingsbedrijf Guardsquare van ex-judoka Heidi Rakels.

Het groeifonds is geïnspireerd op een gelijkaardig model in Denemarken, het Danish Growth Fund. Het is een zogenaamd dakfonds, dat investeert in fondsen die investeren in technologische groeibedrijven (scale-ups).

300 miljoen
Kapitaal
Het Belgian Growth Fund hoopt op termijn 300 à 450 miljoen euro in te zamelen.

De 200 miljoen euro komt onder meer van de banken BNP Paribas Fortis, KBC en Belfius en van de verzekeraar Ethias, vernam De Tijd. De publieke investeringsmaatschappijen PMV (Vlaanderen) en FPIM (federaal) tasten ook in de buidel, net als de verzekeraar AG. Er zouden ook nog enkele kleinere partijen aan boord komen.

Het opgehaalde bedrag is geen eindstation. Het Belgian Growth Fund wil op termijn 300 à 450 miljoen euro bijeenkrijgen. PMV en BNP Paribas Fortis zijn de beheerders van het fonds.

De federale regering zette begin dit jaar via haar financiële arm FPIM nog eens 100 miljoen euro opzij voor investeringen in Belgische groeibedrijven. Ze werkt daarvoor samen met het Europees Investeringsfonds (EIF). De samenwerking houdt in dat de FPIM een deel van de investering van een fonds waarin het EIF participeert, overneemt als dat fonds in een Belgische onderneming investeert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud