Toprendement voor Waterland na verkoop dataleverancier Enhesa

©EPA

Het investeringsfonds Waterland verkoopt de Brusselse dataleverancier Enhesa aan CGE Partners. Het prijskaartje is niet bekend, maar zou bijna 150 miljoen euro bedragen. Waterland verachtvoudigt zijn inleg van 2017.

Enhesa is een informatieleverancier die gespecialiseerd is in milieu en gezondheids- en veiligheidsregelgeving (environment, health & safety of EHS in het vakjargon). Het is de wereldmarktleider in zijn niche. Het volgt in meer dan 200 landen, staten of gewesten de regelgeving op EHS-vlak op. Stel: uw bedrijf wil informatie over de regelgeving rond gevaarlijk afval in Louisiana of industrieel afval in China. Dan kunt u terecht bij Enhesa.

Het investeringsfonds Waterland werd in 2017 de hoofdaandeelhouder van het Brusselse bedrijf. Het bezat tot nu toe ongeveer 90 procent van de aandelen, het management de rest. Het bedrijf wordt sinds vorig jaar geleid door de Belg Peter Schramme, voorheen actief bij Thomson Reuters.

Softwareplatform

Onder Waterland is Enhesa geëvolueerd van een klassieke leverancier van informatie over milieu, gezondheids- en veiligheidsregelgeving - een consultant, zeg maar - tot een technologisch bedrijf dat zijn informatie via abonnementsformules aanbiedt via een softwareplatform (‘software as a service’, SaaS in het vakjargon). De betrokken informatie kan voortaan geraadpleegd worden op de eigen IT-systemen van klanten, maar ook rechtstreeks op het softwareplatform van Enhesa. Het breidde al die jaren ook geografisch uit, onder meer naar China. Bij zijn klanten zitten onder meer Amazon, Pfizer, General Electric en de financiële reus BlackRock.

Geconsolideerde cijfers zijn niet beschikbaar, maar het gros van de inkomsten van Enhesa komt uit de Amerikaanse markt.

Nieuw fonds

Nu krijgt Enhesa een nieuwe eigenaar: Waterland verkoopt het bedrijf - enkele jaren vroeger dan verwacht - aan CGE Partners, een nieuw Brits investeringsfonds dat eind vorig jaar werd opgericht.

8x
Return
Waterland recupereert in drie jaar tijd acht keer wat het investeerde in Enhesa. Het is een van zijn grootste returns ooit.

CGE benaderde Waterland en Enhesa proactief en kwam met een bijzonder hoog bod, dat al rekening houdt met de toekomstige groei van Enhesa. Volgens onze informatie waardeert dat bod het Brusselse bedrijf op bijna 150 miljoen euro.

Waterland recupereert in drie jaar tijd acht keer zijn inleg. Het is een van de beste returns van het Belgisch-Nederlandse investeringsfonds.

Na de verkoop van Enhesa zitten onder meer nog de kansspelengroep Napoleon Games, het kranenbedrijf Sarens en het digitaal bureau Intracto in Waterlands Belgische portefeuille. Het investeringsfonds is in ons land ook aandeelhouder van de radartechnologiespecialist Intersoft, de producent van droge honden- en kattenvoeding United Petfood, de etikettenproducent Accent en de sportvoedingsproducent Aminolabs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud