Van Waeyenberges gaan eigen weg in private equity

Titia Van Waeyenberge, de voorzitter van de raad van bestuur van de holding De Eik. ©Dieter Telemans

Er komt een einde aan de samenwerking tussen de Vlaamse ondernemersfamilie Van Waeyenberge en haar Luxemburgse partner Luxempart in de private-equitymaatschappij Indufin.

De familie Van Waeyenberge behoort tot de rijkste van België en is groot geworden als trader in zuivelproducten. Via de familiale investeringsmaatschappij De Eik investeert ze tegenwoordig in andere bedrijven. De familie heeft ook een joint venture met de Luxemburgse investeerder Luxempart. Maar die samenwerking wordt stopgezet.

De reden is dat het beursgenoteerde Luxempart, waarachter enkele Luxemburgse ondernemingsfamilies zitten, wil opschuiven naar het hogere segment van de private-equitymarkt met hogere investeringsbedragen.

De Eik wil de vroegere strategie echter voortzetten, met hetzelfde team van investeringsmanagers, Jean-François Vryens en Joris Rome. De Van Waeyenberges hebben daarom een nieuwe investeringsmaatschappij opgericht, Indufin Investment Fund, dat 3 tot maximaal 20 miljoen euro wil uittrekken voor een dossier.

Cheops

De oude joint venture met Luxempart, die Indufin Capital Partners heet, wordt niet ontbonden. Maar ze zal geen nieuwe investeringen doen. Indufin Capital Partners heeft nog vijf participaties: de softwareontwikkelaar Axi, de kaarsenmaker Baobab, de schuimenproducent NMC, de gevelbekleder Kyotec en de naai- en modeketen Veritas.

De jongste participatie van Indufin Capital Partners, het IT-bedrijf Cheops, wordt overgeheveld naar het nieuwe Indufin Investment Fund. Dat start met een kapitaal van 52,5 miljoen euro, grotendeels aangebracht door De Eik. De investeringsmanagers Vryens en Rome doen ook een inbreng. Het is de bedoeling het fonds open te stellen voor twee à drie bijkomende partners, zegt De Eik-CEO Philippe Vandeurzen. Daarvoor wordt gekeken naar ‘gelijkgestemde’ families.

Het oude Indufin Capital Partners werd in 2001 opgericht om te investeren in beloftevolle kleine en middelgrote Belgische ondernemingen. Het ondersteunde onder meer de groei van het farmabedrijf Vemedia van Yvan Vindevogel (ex-Omega Pharma) en van het IT-beveiligingsbedrijf SecureLink. Die ondernemingen werden uiteindelijk gekocht door buitenlandse groepen.

Luxempart is een beursgenoteerde investeerder met de families Tesch en Schwertzer als aandeelhouders. Luxempart heeft belangen in het satellietbedrijf SES en in de Belgische vastgoedgroep Atenor.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud