Vectis zamelt 80 miljoen in voor investeringen in kmo's

De Vectis-vennoten Stefaan Van Quaethem, Walter Beyen, Lieven Coen en Alain Grillaert (v.l.n.r.).

De investeerder Vectis haalt 80 miljoen euro op voor zijn vierde fonds, bijna het dubbele van het vorige. De meeste bestaande aandeelhouders tasten opnieuw in de buidel en BNP Paribas Fortis PE komt mee aan boord.

Vectis, opgericht door Stefaan Vanquaethem en Walter Beyen, is al meer dan 15 jaar actief als private-equityinvesteerder. In 2004 lanceerde het een eerste fonds met een kapitaal van 10 miljoen euro. Het tweede volgde in 2011 met 25 miljoen en nummer drie vijf jaar later met 45 miljoen kapitaal.

Vectis III is met acht participaties bijna volledig geïnvesteerd en verkocht al sommige participaties, waaronder de ontwikkelaar van boekhoudsoftware Winbooks. De tijd was daarom rijp om de boer op te gaan voor een vierde fonds. Die geldinzameling bracht 80 miljoen euro op. ‘We hebben het fonds bewust beperkt tot dat bedrag. Dat lijkt ons voldoende om onze strategie voort te zetten’, zegt Beyen.

Vectis mikt al langer op minderheids- of meerderheidsparticipaties in middelgrote groeibedrijven uit klassieke sectoren en met een brutobedrijfswinst (ebitda) van 1,5 à 7 miljoen euro. Dat verandert niet. ‘We willen bedrijven bijstaan en managementteams uitdagen. We willen mee aan de kar duwen, niet trekken’, zegt Beyen. Via zijn bestaande fondsen zit Vectis onder meer in het kapitaal van de marktonderzoeker Profacts, de hr-groep Hudson, het softwarebedrijf Trustbuilder en de bekende Gentse bakkerij Aernoudt.

Nieuwkomer

Het verse geld komt voor zo’n 30 procent van institutionele investeerders en voor de rest van privé-aandeelhouders - in totaal gaat het om meer dan 100 investeerders. De publieke investeringsmaatschappij PMV en de VDK-bank komen opnieuw aan boord en krijgen het gezelschap van nieuwkomer BNP Paribas Fortis Private Equity.

Over de identiteit van de privé-investeerders geeft Vectis geen informatie. In het derde fonds zaten een reeks ondernemers, onder wie Jacques Pollet (watergroep Pollet), Patriek Destrooper (oprichtersfamilie Jules Destrooper), Dries Van Canneyt (ex-Unilin) en Jonas Dhaenens (Combell), maar ook de voetballers Tom De Sutter en Nicolas Lombaerts. Die twee zijn er volgens onze informatie ditmaal niet bij. Of Wouter Vandenhaute en Erik Watté (Woestijnvis) opnieuw investeerden - ze zaten in Vectis II - is niet bekend.

De voetballers Tom De Sutter en Nicolas Lombaerts investeerden in Vectis III, maar de twee zijn er ditmaal niet bij.

In het team dat het vierde Vectis-fonds uit de grond stampte, zit – naast Lieven Coen, die al in 2011 aan boord kwam - één nieuwe vennoot: Alain Grillaert. Die verliet in 2016 na dertien jaar Gimv en werd actief als investeerder en bestuurder. Hij zetelde onder meer als bestuurder bij de nutsgroep Amadys, waar Vectis tot in 2019 aan boord (40%) zat. Amadys werd toen voor een stevige prijs verkocht, wat Vectis toeliet ruim 8 miljoen uit te keren aan de aandeelhouders van zijn derde fonds.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud