Vlaamse families stappen uit Leuvens vertaalbedrijf Xplanation

Jan Toye, de eigenaar van Diepensteyn. ©Wim Kempenaers

De families Toye, Dossche en Herbots hebben bij het Leuvense vertaalbedrijf Xplanation de fakkel doorgegeven aan het Deense LanguageWire. Dat blijkt uit de jaarrekening van Diepensteyn, het investeringsvehikel van de familie Toye.

De deal werd al in oktober vorig jaar beklonken, maar bleef volledig onder de radar. De prijs werd niet bekendgemaakt, maar de verkoop had een positief effect van 11,3 miljoen euro op de resultaten van Diepensteyn over het boekjaar 2018. Diepensteyn bezat al sinds mensenheugenis 49,7 procent van het Leuvense vertaalbedrijf, dat in 2017 goed was voor een omzet van 35 miljoen euro. Hoe de rest van de aandelen verdeeld was tussen de families Dossche en Herbots is niet bekend.

Aan Diepensteyns participaties in Palm (40%) en Brouwerij Boon (50%) veranderde het afgelopen jaar niets. Ter herinnering: Diepensteyn verkocht drie jaar geleden 60 procent van Palm Breweries aan de Nederlandse brouwer Bavaria. In 2021 krijgen de Nederlanders de rest van het bedrijf dat de bieren Palm, Rodenbach, Cornet, Steenbrugge en Brugge Tripel brouwt in handen.

Investering in aandelen

Diepensteyn investeerde het afgelopen jaar fors in aandelen, blijkt voorts uit de jaarrekening. In de balans klimt de waarde van de post 'aandelen' in de financiële vaste activa van 75 tot 129 miljoen. 'Het gaat om investeringen in beursgenoteerde aandelen en in investeringsfondsen', zegt Bart Van Muylder, de CEO van Diepensteyn. Meer details daarover wil hij niet kwijt.

De holding kon dankzij fors lagere bedrijfskosten (11,7 miljoen tegenover 27,6 miljoen het jaar ervoor) zijn geconsolideerd bedrijfsverlies fors terugdringen. Onderaan de resultatenrekening klom de groepswinst van 4 miljoen in 2017 tot 11,6 miljoen vorig jaar. Aan wat die fors lagere kosten te danken zijn, wou Van Muylder niet kwijt.

Familie Toye is meer dan Palm

Brouwerij Palm vertegenwoordigt slechts een deel van de activa van Diepensteyn, de holding van de familie Toye. Die houdt een reeks andere belangen aan in bedrijven en investeringsfondsen en ze belegt ook in vastgoed.

Diepensteyn bezit na de Palm-deal in de biersector nog 50 procent van de geuzebrouwerij Boon.

Buiten de biersector is Diepensteyn ook aandeelhouder van een reeks grote bedrijven zoals de bouwmaterialengroep Etex, diens zusterbedrijf Aliaxis, de zandreus Sibelco, de holding GBL en - via de holding Belfima - Ackermans & van Haaren.

Diepensteyn heeft ook 10 procent in Alpha 11, de opvolger van Right Brain Interface. Dat was het bedrijf achter de 'intelligente afstandsbediening' Bhaalu. De Toye-holding investeert ook indirect in bedrijven via de fondsen Bencis, Smartfin (4%), Vesalius Biocapital, Harbourvest en Degroof Renewable Energy.

De portefeuille bestaat voorts uit directe en indirecte beleggingen in vastgoed. Diepensteyn zit onder meer in de vennootschap achter de Antwerpse Handelsbeurs, in Eupraxis en in Flanders Building. Het gaat vooral om horecagerelateerd vastgoed. Lees: panden die niet samen met Palm werden verkocht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud