Vlaanderen zet waarde van FNG-belang op nul

Michel Casselman, algemeen directeur van PMV.

PMV heeft de waarde van zijn belang in FNG op nul gezet. Dat zegt CEO Michel Casselman in de marge van de jaarresultaten van de Vlaamse publieke investeerder. Die moest door de coronacrisis twee keer meer waardeverminderingen slikken dan het jaar ervoor, al compenseerden enkele stevige meerwaarden dat.

Het boekjaar 2020 werd bij PMV net als bij iedereen getekend door de coronacrisis. Daarbovenop kreeg de Vlaamse publieke investeerder af te rekenen met het probleemdossier FNG. PMV is er in totaal voor 32 miljoen euro aan blootgesteld, via een aandelenbelang (7%), maar ook via andere kanalen.

PMV betaalde voor zijn aandelen FNG in totaal 22,5 miljoen euro. In 2019 boekte het daar al 7,3 miljoen euro van af en vorig jaar werd de rest (15,2 miljoen euro) afgewaardeerd. Ter herinnering: het aandeel FNG is al één jaar geschorst. Tegen de geschorste koers (3,5 euro) zijn de Vlaamse aandelen nog maar 3 miljoen euro waard. 'We hebben de participatie voorzichtigheidshalve volledig afgeschreven. Bij een herneming van de notering kunnen we daar mogelijk een deel van terugnemen', zegt CEO Michel Casselman.

De essentie

  • De investeringsmaatschappij PMV heeft de waarde van haar belang in de retailgroep FNG volledig op nul gezet.
  • Dat probleemdossier en de coronacrisis zijn de rode draad in PMV's resultaten over 2020.
  • Het overheidsvehikel slikte ruim twee keer meer minwaarden dan het jaar ervoor, maar dat werd gecompenseerd door een verdubbeling van de meerwaarden.
  • Uiteindelijk sloot PMV het jaar af met een winst van 41,6 miljoen euro.

FNG deed ook een beroep op Gigarant, het waarborginstrument van PMV. Daardoor kunnen banken bij de Vlaamse overheid aankloppen als bedrijven niet meer in staat zijn hun leningen terug te betalen. PMV heeft via dat kanaal een blootstelling van 7,5 miljoen euro aan het FNG-risico. Vorige week zag het ernaar uit dat de geplande terugbetaling van een lening van 20 miljoen van FNG aan de banken dat risico zou doen verdwijnen. Maar mogelijk gooit de inverdenkingstelling van FNG Holding roet in het eten.

Vlaanderen is tot slot aan FNG blootgesteld via een achtergestelde lening van het vehikel Mezzanine Partners. Die blootstelling bedraagt nog 1,8 miljoen euro.

Paardengenezer

Niet alleen het debacle rond FNG liet een kras na op de resultaten van PMV. Het overheidsvehikel moest door de coronacrisis vorig jaar ook voor 113,4 miljoen aan minwaarden slikken, ruim twee keer meer dan in 2019. Heel wat bedrijven waarin PMV participeert, zijn door de pandemie minder waard. Ook moest de investeringsmaatschappij door de crisis voor 40 à 50 miljoen euro leningen afwaarderen die ze aan bedrijven uitstaan heeft.

Op welke bedrijven de minwaarden betrekking hebben, wil Casselman niet kwijt. Maar FNG is daar een van de belangrijkste van.

PMV kon de fors opgelopen minwaarden compenseren door meer dan behoorlijke meerwaarden. Voor 2020 bedroegen ze 108,6 miljoen euro, bijna dubbel zoveel als in 2019. Ze slaan onder meer op de verkoop van de participatie (16,4%) in Parkwind aan Colruyt en de exits uit de DNA-start-up Bluebee en de Gentse 'paardengenezer' GST. Daar kwam in november de verkoop van het belang in de specialist in waterstoftechnologie Borit bovenop.

Dankzij die meerwaarden kon PMV al bij al makkelijk het hoofd boven water houden, waardoor het nettoresultaat voor 2020 met 41,6 miljoen euro ruimschoots positief is. Dat is ook te danken aan hogere opbrengsten uit het beheer van fondsen, vastgoed, opgestreken dividenden, enzovoort.

PMV boekte zijn belangrijkste meerwaarden op de verkoop van Parkwind, Bluebee, GST en Borit. Op welke bedrijven de minwaarden betrekking hebben, wordt niet gezegd.

Een belangrijke kanttekening is dat PMV veel voorzichtiger is in het boeken van meerwaarden dan van minwaarden. Zo telt het de niet-gerealiseerde minwaarden ook mee, terwijl de meerwaarden pas geboekt worden als ze effectief gerealiseerd zijn.

Coronalening

PMV, dat vorig jaar met 288 miljoen euro meer dan ooit investeerde, werd in 2020 door de Vlaamse regering ook ingeschakeld om de door corona getroffen bedrijven te stutten. In totaal keurde PMV in 2020 voor 155 miljoen euro aan kredieten voor start-ups, scale-ups en kmo's goed.

Het was naar eigen zeggen erg behoedzaam om geen bedrijven die voor de crisis al ongezond waren te helpen. 'We hebben maar een op de drie aanvragen goedgekeurd. Er waren bedrijven bij die voor corona al drie verliesjaren telden. Daarvan kon je moeilijk zeggen dat ze door corona geïmpacteerd waren', zegt Casselman.

PMV investeerde vorig jaar 288 miljoen euro. Dat is het hoogste bedrag ooit.

Intussen bereidt PMV met het welvaartsfonds ook een instrument voor om de solvabiliteit van bedrijven te ondersteunen. Tegen de zomer zou het al 200 miljoen van de beloofde 500 miljoen moeten ingezameld hebben. Ongeveer de helft van dat geld is afkomstig van de private sector, zoals banken en verzekeraars.

PMV

Investeringsvehikel van de Vlaamse overheid. Focust op participaties in bedrijven en durfkapitaalfondsen, bedrijfsleningen, vastgoed en infrastructuur, en waarborgen bij leningen (Gigarant).
CEO: Michel Casselman.
Voorzitter: Koen Kennis.
Aantal werknemers: 135.
Geïnvesteerd en beheerd vermogen: 1,5 miljard euro.
Geïnvesteerd in 2020 (leningen, kapitaal en fondsen): 287,2 miljoen euro.
Nettowinst 2020: 41,6 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud