Vroeg kerstcadeau voor Duco Sickinghe & co.

Duco Sickinghe is sinds zijn vertrek als CEO van Telenet via Fortino actief in durfkapitaal. ©Dieter Telemans

Via een kapitaalvermindering van Fortino Capital I Arkiv strijken het investeringsfonds rond de voormalige Telenet-CEO, de Vlaamse en federale overheid en een reeks families bijna 37 miljoen euro op.

Fortino, het fonds rond Duco Sickinghe en zijn voormalige nummer twee Renaat Berckmoes, is een van de durfkapitaalspelers die enkele jaren geleden een zogenaamde Arkiv oprichtte. Achter dat acroniem zitten investeringsfondsen die door derden worden beheerd en waarin de Vlaamse overheid via haar Arkimedes-fonds participeert.

Aan de wieg van de Fortino Capital I Arkiv staan - behalve Fortino en de Vlaamse overheid (via PMV) - ook de federale overheid (FPIM), de familie Leysen (Van Breda Risks & Benefits) en de familie Donck (ex-voorzitter van Telenet en mede-eigenaar van de investeerder 3D).

44 miljoen
Uitkeringen
De Fortino-Arkiv keerde dit jaar in totaal 44 miljoen euro uit aan haar aandeelhouders.

De Arkiv keert hen nu bijna 37 miljoen euro uit, staat te lezen in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad. Een tiende daarvan vloeit naar Vlaanderen, ongeveer evenveel naar de financiële arm van de federale regering. Hoe de rest verdeeld wordt, is niet meteen duidelijk. Het is de tweede uitkering van de Fortino-Arkiv dit jaar. In juni werd al eens 7 miljoen euro uitgekeerd.

De uitkeringen volgen op enkele belangrijke exits door de Arkiv, waaronder die uit het het bigdatabedrijf Trendminer van de jonge Vlaamse ondernemer Bert Baeck. Die werd vorig jaar voor een onbekend bedrag verkocht aan Software AG, een Duitse beursgenoteerde softwarereus.

Tweede fonds Fortino groter dan gepland

Fortino sluit zijn tweede investeringsfonds af op 242 miljoen euro, fors meer dan aanvankelijk gepland. Dat vernam De Tijd van meerdere bronnen.

Het Fortino II-fonds werd twee jaar geleden boven de doopvont gehouden. Duco Sickinghe en de Fortino-managers mikten aanvankelijk op 200 miljoen euro aan kapitaal voor investeringen in grotere Belgische groeibedrijven in de Benelux. Maar het wordt uiteindelijk 242 miljoen.

Voor dat fonds heeft Fortino onder meer een beroep kunnen doen op enkele stevige institutionele investeerders, zoals BNP Paribas Fortis, de verzekeraar AG, het Europees Investeringsfonds (EIF), Belfius en de Vlaamse investeerder PMV. Het zamelde ook geld in bij enkele grote ondernemersfamilies.

Het fonds van 242 miljoen komt boven op het eerste fonds, Fortino Capital I, dat 80 miljoen euro ter beschikking had.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud