West-Vlaamse cilinderfabrikant verzevenvoudigt omzet in twee jaar

Vydraulics maakt onderdelen voor de nieuwe sluis van Terneuzen, waardoor Gent bereikbaar wordt voor grotere schepen. ©Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie

Vydraulics uit Dadizele kan door drie Nederlandse overnames de omzet verzevenvoudigen. De kwantumsprong volgt op een managementbuy-out en de instap van de familie Vande Vyvere (ex-Matexi).

De metaalverwerker Vapo Hydraulics groeide decennia gestaag als fabrikant van hydraulische systemen, cilinders voor de olie- en gassector, baggerbedrijven of de industrie. Dat veranderde enkele jaren geleden met de komst van een nieuw management. Het familiebedrijf kreeg eerst nieuwe gebouwen, een grotere productiehal. Na een managementbuy-out trok het op overnamepad.

Vorig jaar werden het Belgische GDM Precisie Mechaniek en twee Nederlandse bedrijven overgenomen in Nederland. Nu volgt een derde Nederlandse deal. De omzet stijgt daardoor van 11 miljoen in 2018 naar 80 miljoen euro. Het personeelsbestand groeit van zowat 40 naar 300 werknemers.

Het gamma is door die transacties uitgebreid naar componenten, systemen en service voor meerdere sectoren. Dat gaat van onderdelen voor een reuzenrad of offshorewind tot waterdichte deuren op superjachten.

'De eerste overname, Hydropack uit Amersfoort (5 miljoen euro omzet), was een partner waar goed mee samengewerkt werd voor het project Sassevaart', zegt commercieel directeur Wouter Vullers uit. Sassevaart is de naam voor een nieuwe sluis in Terneuzen, die toelaat dat grotere schepen de haven van Gent binnenvaren. 

Daarna volgde de aankoop van Vremac Cylinders, een bedrijf uit Apeldoorn met ruim 25 miljoen euro omzet. Vremac werd van de hand gedaan door de scheepsbouwer IHC die in moeilijke papieren zat. Het bedrijf werd onlangs gered door een consortium waar ook de Antwerpse investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren deel van uitmaakt.

Kers op de taart

De kers op de taart volgde deze maand met de overname van de groep Doedijns uit Zoetermeer, die een omzet van 40 miljoen euro boekte. De sectorgenoot in hydraulica is ook actief in controlecomponenten en is met de dochter Sypack een wereldleider in tanksystemen voor helikopters. Een niche, met klanten als de offshoresector of eigenaars van superjachten. Exclusieve jachten hebben vaak een speedboot, jetski of helikopter aan boord die daar moet worden volgetankt. 

Met de overnames werd Nederland de grootste markt, maar er kwamen ook kantoren in het Verenigd Koninkrijk en Dubai. 'Die moeten ook leidden tot meer bestellingen voor onze Belgische tak', zegt Vullers.

Het bedrijf is in handen van het management (Wouter Vullers, Steven Vangeersdaele en Stijn Schacht) en Vybros, de holding van telgen van de familie Vande Vyvere, die eerder uit bouwpromotor Matexi zijn gestapt. Vybros stapte onlangs in de keukengroep Bossuyt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud