Woestijnvissers in nieuw technologiefonds

Wouter Vandenhaute.

Een reeks Nederlandse en Vlaamse ondernemers investeert in het durfkapitaalfonds Hummingbird Ventures II. Onder hen Wouter Vandenhaute en Erik Watté, de oprichters van Woestijnvis.

De oprichting van het nieuwe fonds werd onlangs gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad. Het is de opvolger van Hummingbird Ventures, dat in 2010 het licht zag. De initiatiefnemers zijn opnieuw Barend Van den Brande (zoon van de voormalige Vlaamse minister-president Luc Van den Brande) en zijn partner Frank Maene.

Hummingbird Ventures II start met een kapitaal van 20 miljoen dollar (16 miljoen euro), waarvan al bijna 5 miljoen volstort zijn. Het is de bedoeling tot 70 miljoen euro op te halen.

Een hele reeks ondernemers uit Vlaanderen en Nederland investeren in het fonds. Daartussen zitten heel wat bekende namen, waaronder die van Wouter Vandenhaute en Erik Watté, de oprichters van het productiehuis Woestijnvis. Vandenhaute en Watté legden ook al geld op tafel voor het eerste fonds. Ook de namen van ­Michel Akkermans (Clear2Pay, een medestander van het eerste uur van Van den Brande), van de familie Vangheluwe (Winsol) en van Dries Van Canneyt (ex-Unilin) vallen op.

Daarnaast belegden een hele reeks West-Vlaamse ondernemers in het nieuwe fonds. Veel van die partijen investeerden ook in andere durffondsen, waaronder Vectis Participaties. Christian Dumolin (via Trustcapital), Paul Thiers (ex-Unilin) en ‘serial entrepreneur’ Kristof De Spiegeleer - die alle drie in het eerste fonds zaten - zijn er op het eerste zicht niet meer bij.

Hyves

Ook de Nederlandse investeerders zijn niet van de minste. Onder meer Raymond Spanjar en Floris Ros van Tonningen, de oprichters van de sociaalnetwerksite Hyves (verkocht aan Telegraaf Media Groep) en de beleggerssite IEX.nl, legden geld op tafel. Pieter Van Doorne - kleinzoon van Hub van Doorne, een van de twee oprichters van DAF - en ondernemer Piet Mazereeuw - die op de miljonairslijst van het zakenblad Quote prijkt - pompten eveneens geld in het nieuwe fonds.

Van den Brande en Maene trokken ook Kaan Karamanci, een Turkse investeerder aan. Zo verwonderlijk is dat niet: zowel het eerste als het tweede Hummingbird-fonds beperkt zijn speelveld niet tot België, Nederland of West-Europa, maar mikt ook op investeringen in technologiebedrijven in Turkije, het Midden-Oosten en zelfs in Noord-Afrika.

Hummingbird Ventures I investeerde al meerdere keren in Turkije, onder meer in de online bloemenverkoper CicekSepeti en Peak Games (online spelletjes). Het fonds stapte in totaal in een twintigtal bedrijven. Het heeft zelfs een participatie in Jordanië in MarkaVIP, een luxewinkel voorbehouden voor leden. In België zit Hummingbird Ventures in het kapitaal van Racktivity (energiebeheer voor datacentra), Amplidata (opslagsystemen voor grote hoeveelheden digitale data) en Dacentec (bouw en beheer datacentra).

Van den Brande en Maene zijn wat betreft durffondsen niet aan hun proefstuk toe. Vóór de Hummingbird-fondsen lagen ze ook aan de basis van de twee Big Bang Ventures-fondsen. Het eerste werd opgericht in 2000, het tweede zes jaar later. Big Bang Ventures is een van de historische aandeelhouders van de Gentse specialist in financiële software Clear2Pay.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud