1 miljard dollar voor Amerikaanse videostart-up

NewTV is een project van onder meer Jeffrey Katzenberg, die bekend is als medeoprichter van filmhuis DreamWorks Animation dat tekende voor successen als Shrek. ©BELGAIMAGE

De Hollywood-legende Jeffrey Katzenberg en de gewezen HP-topvrouw Meg Whitman mikken met NewTV op een heel nieuw format: korte video's voor de smartphone. Ze konden de Hollywood-studio's, grote Amerikaanse banken en de supermarktmiljardairs van Walmart warm maken voor hun project.

NewTV - nog maar de werknaam van de start-up - wordt wel eens de nieuwe Netflix genoemd. Maar Jeffrey Katzenberg, aan wiens brein het project ontsproot, vindt dat een foute vergelijking. 'Dit is geen concurrentie voor Hulu, HBO, Netflix of de kabelbedrijven', zegt hij. 'Het wordt een totaal ander concept.'

De startende onderneming wil inspelen op de groeiende consumptie van beeldmateriaal door smartphonegebruikers door onder meer sitcoms, drama, reality tv en documentaires in korte episodes van enkele minuten te gieten. Die zullen dan via twee abonnementsformules - zonder en met een beetje reclame - worden aangeboden aan de klanten. In twee vormen: in landschapsmodus, zoals bij traditionele films en YouTube, of in verticale modus, het format dat onder meer Instagram gebruikt. 

Partners

NewTV gaat zelf geen content produceren of bezitten, het doet daarvoor een beroep op partners. Het bedrijf, dat eind 2019 op de markt wil komen, heeft daarvoor een grote stap gezet door de belangrijkste Hollywood-studio's op te tekenen als financiers en partners. Het gaat om Disney, 21st Century Fox, NBC Universal, Sony Pictures, Warner Media en Paramount.

Met het adresboekje van Katzenberg is dat misschien niet zo moeilijk. Toch is de samenwerking volgens hem 'zonder precedent'. Katzenberg is een Amerikaanse zakenman, filmstudiobaas en filmproducer. Hij leidde Walt Disney Studios toen het filmhuis hoge ogen gooide met producties als 'The Lion King' en 'Beauty and the Beast'.

Daarna stampte hij DreamWorks Animation uit de grond dat onder meer met 'Shrek' een reeks kaskrakers op zijn naam heeft staan. Katzenberg haalde Meg Whitman, de gewezen CEO van de informaticareus HP en van eBay, binnen om NewTV te leiden.

Walmart

Katzenberg en Whitman kondigden dinsdag aan dat NewTV, dat nog minder dan tien werknemers in dienst heeft en geen inkomsten boekt, in totaal 1 miljard dollar (860 miljoen euro) kon ophalen. 'De omvang van die financiering voor een start-up is ongebruikelijk', zei Whitman. Volgens haar is dat geld nodig om een 'totaal nieuw platform' op poten te zetten.

Jeffrey Katzenberg waagt zich met NewTV aan een heel nieuw project. ©EPA

De bulk van het geld - 900 miljoen dollar - zal dienen om content onder licentie te nemen bij de filmstudio's en andere partijen als tv-zenders. Daar komt heel wat bij kijken. 'Er is geen bibliotheek op de markt die je kan kopen. Maar we moeten lanceren met een rijke site. Geen enkele filmstudio kan dit alleen doen', aldus Whitman.

De kapitaalronde wordt geleid door Madrone Capital Partners, de investeringsmaatschappij van Rob Walton, een zoon van Sam Walton. Dat is de oprichter van het Amerikaanse Walmart, het grootste supermarktconcern ter wereld. Er doen al langer geruchten de ronde over plannen van Walmart om in concurrentie met Netflix en Amazon met een eigen videodienst uit te pakken. 

Telenet

Tot de financiers horen verder grote Amerikaanse banken als Goldman Sachs en JPMorgan, net als Liberty Global van de Amerikaanse media- en kabelmagnaat John Malone. Liberty is bij ons bekend als de hoofdaandeelhouder van Telenet. Mogelijk kan NewTV dus op termijn ook bij ons beschikbaar worden. De 1 miljard staat overigens los van de 750 miljoen dollar die Katzenberg zelf al ophaalde voor zijn eigen bedrijf WndrCo. Een deel van dat geld werd geïnvesteerd in NewTV.

Als iemand dit kan doen werken is het wel Katzenberg.
Mark Burnett
Worldwide Television Group (MGM)

Katzenberg en Whitman hopen met hun project een gat in de markt te vinden: almaar meer smartphonegebruikers kijken naar filmpjes op hun toestel, maar de meeste van die filmpjes zijn gemaakt door andere gebruikers. Er is weinig professionele content die specifiek gemaakt wordt voor smartphones.

Het is de vraag of consumenten bereid zullen zijn daarvoor te betalen. Specialisten hebben er een goed oog in, zeker met de reputatie van Katzenberg. 'Dit is het juiste ding op het juiste moment', zegt Mark Burnett van Worldwide Television Group van filmstudio MGM. 'Als iemand dit kan doen werken is het wel Katzenberg.' Een analist zegt dat niemand anders zo ambitieus is in het uitbouwen van een nieuw mobiel videoplatform. 'Het is typisch Jeffrey: groot gaan of naar huis gaan. Als de content goed genoeg is, zullen mensen ervoor betalen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n