Alexandre Van Damme in cockpit bij verkoop Anderlecht

Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock en secretaris generaal Philippe Collin tijdens de match van Anderlecht tegen PSG in Parijs in oktober ©BELGA

Het belang van Alexandre Van Damme in de voetbalclub Anderlecht is veel groter dan werd aangenomen. Met 15 procent speelt de biermiljardair een sleutelrol in de verkoop.

Alexandre Van Damme, de steenrijke familiale aandeelhouder van de bierreus AB InBev, heeft zich in de grootste stilte incontournable gemaakt bij de geplande verkoop van de voetbalclub Anderlecht.

Bij de omvorming van vzw naar nv in 2010 kocht Van Damme, de grootste Belgische individuele aandeelhouder van AB InBev, officieel 2,5 procent van de aandelen van paars-wit, terwijl de families Vanden Stock en Collin zelf 62 procent van de aandelen verwierven.

©Mediafin

In werkelijkheid kreeg Van Damme een veel hoger pakket aandelen dan tot nu is aangenomen. Hij is eigenaar van ongeveer 15 procent van de aandelen, bevestigen verschillende goedgeplaatste bronnen. Voorzitter Roger Vanden Stock en Van Damme zijn sinds de start van de nv aan elkaar gebonden via een zogenaamde portageovereenkomst.

Die technische term houdt in dat Vanden Stock voor de buitenwereld eigenaar was van het aandelenpakket van Van Damme, maar dat de AB InBev-telg er de economische, eigenlijke eigenaar van was.

Familie Vanden Stock

De constructie tussen de twee is een tijd geleden ontbonden. Sindsdien heeft Van Damme de volledige controle over het bewuste aandelenpakket. De familie Vanden Stock - vader Roger en dochters Julie en Claire - hebben volgens onze informatie samen nog 30 procent in handen.Neef Philippe, zijn vrouw en kinderen hebben nog 16 à 17 procent.

Het gevolg is dat de historische controlerende families Vanden Stock en Collin niet langer de meerderheid van de aandelen bij Anderlecht bezitten.

De kans is zo goed als onbestaande dat Van Damme broedt op enig manoeuvre dat familie Vanden Stock of de andere aandeelhouders schaadt, zelfs al zit niet iedereen op dezelfde lijn over de toekomst van de club. Van Damme trof de Vanden Stocks in de jaren 90 aan de onderhandelingstafel toen hij met Interbrew hun brouwerij Belle-Vue overnam. Sindsdien is de band innig, zonder dat het serieus zakendoen in de weg zit.

In de cockpit

De deal tussen Vanden Stock en Van Damme werpt een nieuw licht op de geplande verkoop van de voetbalclub. Met zijn pakket zit Van Damme mee in de cockpit bij de beslissing. Van Damme leek lang uitverkoren om de club over te nemen.

In klassieke AB InBev-stijl zette hij zijn vertrouweling Jo Van Biesbroeck (ex-AB InBev) op de stoel van CEO om de club te ontdoen van alle overtollige vet en op die manier zo goedkoop mogelijk te kopen. Een definitieve overname bleef uit, naar verluidt omdat Van Damme de vraagprijs te hoog vond.

Het is onduidelijk wat biermiljardair Alexandre Van Damme met zijn versterkte positie van plan is.

Vooral Claire en Julie Vanden Stock bleken niet bereid de club zomaar uit handen te geven en eisten dat de markt zou worden afgetast op zoek naar geïnteresseerde kopers. Zij wilden financieel het onderste uit de kan. Daardoor zou Van Damme - intussen verhuisd naar Zwitserland - niet langer geïnteresseerd zijn.

Geruchten werden verspreid dat hij ontslag nam uit de raad van bestuur en zijn aandelen had verkocht aan Jo Van Biesbroeck. Maar Van Damme nam in realiteit alleen ontslag uit de vzw, een lege schelp. Hij is nog altijd bestuurder bij de nv en weegt er meer dan gedacht.

Samen uit, samen thuis

Het is onduidelijk wat Van Damme met zijn versterkte positie van plan is. In de club is te horen dat de Vanden Stocks, Philippe Colin en Van Damme in onderling overleg over een verkoop zullen beslissen. Het is samen uit, samen thuis.

Een vierde belangrijke schakel, Michael Verschueren, zoon van de iconische ex-Anderlecht-manager Michel, zou met 10 procent veeleer een rol aan de zijlijn spelen. Michael zit als bestuurder bij de European Club Association aan tafel met de voorzitters van de grootste Europese clubs, wat hem tot een cruciale pion voor Anderlecht maakt.

Met de Rus Alisher Oesmanov en het Belgische ondernemersduo Wouter Vandenhaute en Paul Gheysens hebben zich twee kandidaat-kopers aangediend. Maar mogelijk wacht de strateeg Van Damme nog altijd op zijn juiste momentum.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content