Apple sluit muziekdeal met Warner

Ed Sheeran, een van de populairste artiesten van het moment, ligt onder contract bij Warner Music. ©AFP

De technologiegigant gaat platenmaatschappijen een lagere vergoeding betalen voor de liedjecatalogus, een nodige stap in de concurrentie met ribvaliserende streamingdienstenvan Spotify en YouTube.

Apple kan de nummers van artiesten die onder contract liggen bij Warner Music, van Ed Sheeran en Bruno Mars tot de Red Hot Chili Peppers, ook de komende jaren aanbieden in zijn onlinemuziekwinkel iTunes en zijn streamingdienst Apple Music. Een eerder contract daarover dat op zijn laatste benen liep, is vernieuwd.

Volgens bronnen vertrouwd met de gesprekken zou Warner Music genoegen moeten nemen met een kleiner percentage van de inkomsten die Apple haalt uit zijn muziekdiensten. Apple betaalde Warner en concurrenten als Sony en Universal momenteel 58 procent van de omzet. Dat zou zakken tot 55 procent en zelfs lager, als de groei van het aantal betalende abonnees voor Apple Music blijft toenemen.

Apple volgt daarmee het voorbeeld van de Zweedse rivaal Spotify dat vroeger al iets minder genereus was voor de platenbazen en slechts 55 procent van de omzet afstond en nu rond de 52 procent zit. 

Platenmaatschappijen kunnen niet anders dan in zee te gaan met Spotify en consoorten omdat streaming ervoor zorgt dat de muzieksector voor het eerst in twee decennia weer een omzetstijging kan optekenen, van 6 procent tot 15,7 miljard dollar. Goldman Sachs verwacht dat de markt tegen 2030 zal groeien tot 41 miljard dollar.

Sony

De deal met Warner effent het pad voor Apple om ook met Sony een gelijkaardige nieuwe overeenkomst te tekenen. Marktleider Universal Music overtuigen om in te stemmen met lagere vergoedingen, zou nog wat langer duren. Universal en Sony hebben al deals met Spotify, maar moeten nog akkoord gaan met nieuwe voorwaarden van Apple en YouTube.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content