Bedrijfsleven palmt profvoetbal in

Bart Verhaeghe, voorzitter van Club Brugge ©Photo News

De professionalisering van het Belgisch profvoetbal vertaalt zich in een groeiende instroom van ondernemers en bedrijfstoppers in de bestuurskamers van de eersteklasseclubs.

In het kielzog van bekende namen als Bart Verhaeghe, Ivan De Witte en Roland Duchâtelet zijn minstens 50 andere toppers uit het Belgisch bedrijfsleven actief in het profvoetbal. Drie clubs zijn in buitenlandse handen en zeven clubs zijn min of meer een eenmansbedrijf, blijkt uit cijfers van het handelsinformatiekantoor Graydon.

Een belangrijke nuance is dat het gaat om investeerders, aandeelhouders en bestuurders die via de vzw’s en de vennootschappen van de clubs terug te vinden zijn. Het is moeilijk tot een volledige lijst te komen omdat alleen bestuursmandaten in de databank zijn opgenomen. Mogelijk zijn nog toppers uit het bedrijfsleven actief in de clubs of investeren ze erin.

©Mediafin

De stille overname door het bedrijfsleven blijkt ook in de structuren zo goed als voltrokken. AA Gent en Racing Genk zijn de laatste der Mohikanen die voor hun sportieve werking met een echte vzw-structuur werken. De rest vormde zich om tot een bedrijf of richtte aparte vennootschappen op naast de vzw. Een populair vehikel is de coöperatieve vennootschap (cvba), een structuur waarin aandeelhouders gemakkelijk in en uit het kapitaal kunnen stappen. Bij Zulte Waregem kon Tony Beeuwsaert dit jaar zo de nieuwe meerderheidsaandeelhouder worden.

KV Mechelen is de jongste club die overstag gaat in het commerciële denken. Dat ligt gevoelig omdat de traditieclub na een emotioneel faillissement in 2002 in handen van de supporters kwam. Maar de club is onder leiding van de consultant EY bezig met de oprichting van een coöperatieve vennootschap. Het is onduidelijk wie allemaal in het kapitaal stapt, maar vier nieuwe namen uit het zakenleven zijn onlangs in het bestuur opgenomen om de hervorming te begeleiden. Het gaat om Eddy De Reys, Luc Leemans, Jan Velter en Dirk Beullens.

7
70 procent van de ondernemers of bedrijfstoppers zit bij zeven clubs. De helft zit bij de grootste vijf clubs van de 16 eersteklassers.

De beslissing van de club heeft een reden. Door haar specifieke structuur draait de Belgische competitie om het behalen van de top zes op het einde van het reguliere seizoen. Die geeft toegang tot de lucratieve play-offs. Dat leidt ertoe dat andere clubs manieren zoeken om een financiële hefboom onder de werking te zetten door het kapitaal te openen voor externe investeerders. Niet elke operatie is een succes. Vic Swerts van de lijmfabrikant Soudal liet onlangs weten dat hij af wil van Westerlo, geen halfjaar nadat hij de club had gekocht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect