Corona deed de puzzelstukjes in elkaar passen

Kathleen van de Vijver van Puzzels123.com. ©rv

Puzzels123.com biedt meer dan 2.000 puzzels aan, van 2 tot 40.000 stukken. Van 5 euro tot 399 euro per stuk. Corona deed de verkoop pieken.

‘Een interview? Kan het na de middag?' vraagt Kathleen van de Vijver. Ze baat met haar eenmansbedrijfje Puzzels123.com, een onlineverkoper van puzzels, uit. Ook midden in vakantie is het een race tegen de klok om de slogan 'Voor 12 uur besteld, ’s anderdaags thuis geleverd' waar te maken.

Tijdens de lockdown is puzzelen is wereldwijd herontdekt. Ouders kochten puzzels voor hun kinderen om ze thuis bezig te houden. Voor ouderen, die geen bezoek mochten ontvangen, werden puzzels met grote stukken gekocht. En bij (jong) volwassenen werd puzzelen opeens hip.

Voor corona waren er maar een paar piekdagen per jaar: Black Friday en de dagen voor Kerstmis. Door corona werd maart één grote piek voor Puzzels123.com. Van de Vijvers echtgenoot moest meedraaien in de zaak. Ook na de lockdown verkoopt van de Vijver nog zo'n 20 procent meer dan voordien. 'Dankzij corona kennen veel meer mensen ons.'

Paplepel

Kathleen van de Vijver (45) kreeg de liefde voor en de kennis van het product met de paplepel mee. Haar ouders hadden speelgoedwinkels in Knokke en Sluis. Na haar studies economie werkte ze als freelancer in de communicatiewereld, onder meer voor Telenet. Vijf jaar geleden begon ze Puzzels123.com. Sinds drie jaar is het haar voltijdse job. Sinds de start verwerkte ze 40.000 orders, waarvan 10.000 in de voorbije twaalf maanden. Ze verwacht dat de omzet( 255.000 euro in 2019) in dit crisisjaar verdubbelt.

Puzzels lenen zich zeer goed tot onlineverkoop. Op een website kan je perfect zien wat je krijgt. Retours zijn er daarom nauwelijks.
Kathleen van de Vijver
Uitbaatster Puzzels123.com


De onderneemster wou eerst een eigen puzzelwinkel in Antwerpen, maar de huurprijzen waren te hoog. 'Puzzels lenen zich zeer goed tot onlineverkoop. Op een website kan je perfect zien wat je krijgt. Retours zijn er daarom nauwelijks.’

Klachten? Als die er al zijn, hebben ze meestal te maken met een ontbrekend stukje. Het kan gebeuren dat er stukje bij de productie blijft hangen aan een snijmes. Van de Vijver beperkt zich daarom tot 20 topleveranciers wereldwijd. Elk jaar gaat ze op prospectie op de speelgoedbeurs in Nürenberg.

Ze is niet bang dat ze wordt gekopieerd. 'Belangrijk is dat je de juiste producten inkoopt en vooral: tegen de juiste prijs. Dat is een metier op zich.' Veel producenten kunnen de vraag niet volgen. Ze vreest voor schaarste in de kerstperiode.

Komt er ooit een fysieke winkel? 'Er zijn wel degelijk mensen die het aanbod willen zien en de stock hebben we toch al. Hoe dan ook moeten we op zoek naar stockeerruimte.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud