Dikke mist rond verantwoordelijken afgelast 'Vestiville'

De politie moest in actie komen om boze festivalgangers te kalmeren. ©Photo News

De Lommelse burgemeester Bob Nijs (CD&V) heeft beslist dat Vestiville niet mag doorgaan om veiligheidsredenen.

Burgemeester Bob Nijs heeft vrijdag om 17.00 uur beslist dat het festival Vestiville in het Lommel Kristalpark toch niet van start mag gaan.

Na overleg met de veiligheidsdiensten en de veiligheidsagent van de Amerikaanse rapper Asap Rocky werd beslist dat de veiligheid van de artiest en van het publiek niet gegarandeerd kan worden. Het festival, dat zichzelf omschreef als het Tomorrowland van de hiphop, mikte oorspronkelijk op 125.000 bezoekers, maar nu werden er 35.000 bezoekers verwacht.

Grote namen uit de wereld van R&B, urban en hiphop zouden de komende dagen de revue passeren: Cardi B, Migos en Future, drie van de grootste hiphopnamen die vandaag actief zijn, stonden bovenaan de affiche, naast andere kleppers als Asap Rocky en Meek Mill.

Asap Rocky had zijn optreden via Twitter al afgezegd. Hij had het over 'zorgen over de veiligheid en de infrastructuur'. Volgens de Amerikaanse rapper heeft de organisatie niet alle problemen tijdig kunnen oplossen. 'Ik wil mijn fans de beste show ooit geven, maar door de veiligheids- en infrastructuursproblemen zal ik niet optreden. Het spijt me', schreef hij op Twitter.

Volgens Tom Neys, die tot vanmorgen nog woordvoerder was van het festival, was de veiligheid op het terrein intussen wel gegarandeerd, ook al was ook daarover de voorbije dagen twijfel gerezen. 'Het was vooral de persoonlijke security van de artiesten waar het schoentje wrong. Zo had Asap Rocky vijftig body guards gevraagd, en die waren er niet. Ik heb ook gehoord dat Asap Rocky ermee dreigde om collega-artiesten te waarschuwen over de manke organisatie.' 

Vervalst

Op het festivalterrein strandden deze namiddag duizenden teleurgestelde bezoekers in chaos. De situatie doet denken aan de implosie van de organisatie van het Fyre Festival op een van de eilanden van de Bahama's in 2017. 

In Lommel koelden sommigen hun woede en teleurstelling door te gooien met flesjes. 'Productie en leveranciers hebben alles gegeven om Vestiville mogelijk te maken. De camping zal voorlopig open blijven en een georganiseerde exit zal in overleg met de gemeente georganiseerd worden', klinkt het bij de organisatie. 

Die laat weten dat het via Festicket and Eventbrite de tickets zal terugbetalen, maar het is niet zeker of dat ook zal lukken. Festicket en Eventbrite zijn externe ticketing bureaus die doorgaans de inkomsten uit ticketverkoop vrij snel doorstorten naar de organisatie, zodat die daar op zijn beurt de artiesten mee kan betalen.  

Fraudedienst

Het festival kende de voorbije maanden al een woelige voorgeschiedenis. Zo was er de aanklacht dat de organisatoren de screenshots van betalingsbewijzen zouden vervalst hebben, zodat leveranciers om de tuin zouden geleid zijn. De fraudedienst van de bank ABN Amro onderzoekt de aantijgingen.

De ticketverkoop was in december van start gegaan nog voor de gemeente Lommel zijn goedkeuring had gegeven voor het festivalterrein. Dat het festival werd gepland was in hetzelfde weekend waarin ook Werchter en Couleur Café plaatsvonden, deed de wenkbrauwen fronsen.  

Vestival

Het is ook niet helemaal duidelijk wie er precies achter de organisatie van het festival zit. De vennootschap Vestival is gevestigd in de Pelikaanstraat 3 box 2020, in Antwerpen. Dat is het adres van een Regus-huurkantoor in het Centraal Station van Antwerpen.

Vestival werd pas in november vorig jaar opgericht door de Duitse Emina Ljeskovica en de Londenaar Chawda Nikin. Zij zijn respectievelijk de vriendin en de zakenpartner van de Nederlander Ravuth Ty, de man die sinds 2013 in Amsterdam Vestival organiseerde, maar er financieel een potje van zou gemaakt hebben. Daarna werd het Nederlandse Vestival herdoopt tot Oh My Music Festival.

Als zaakvoerder van het Belgische Vestival wordt naast de twee oprichters ook Kannaroth Ty, een zus van Ravuth, genoemd. Ravuth Ty zelf komt niet voor in de oprichtingsakte, maar dook wel op in promofilmpjes voor het festival.

Vertrouwen

De productieleiding was in handen van de Antwerpenaar Jan Pluym. 'Maar het was Ravuth Ty als hoofdorganisator die de verantwoordelijkheid voor de artiesten droeg, zijn zus Aymira Ty was verantwoordelijk voor de financiën', aldus Neys. Of Aymira een alias is voor Kannaroth Ty is niet duidelijk.

'Tot vanochtend leek alles nog in kannen en kruiken. Alle betalingen waren volledig uitgevoerd. Er was dus nog vertrouwen. Maar dat gold ook voor de veiligheidsdocumenten. In de loop van de dag bleek dat niet te kloppen en heb ik ook mijn ontslag gegeven als zelfstandig woordvoerder.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect