Disney dumpt zijn techbestuurders

Sheryl Sandberg, operationeel directeur van Facebook, zit vanaf maart niet langer in de raad van bestuur van Disney. ©Bloomberg

Facebook-topper Sheryl Sandberg en Twitter-CEO Jack Dorsey zijn bestuurder af bij mediagigant Disney. Reden: klassieke media en online zijn zo naar elkaar toegegroeid, dat de Silicon Valley-bestuurders voor te veel belangenconflicten kwamen te staan.

Een 'sign of the times'. Dat is de beslissing van Disney om Twitter-CEO Jack Dorsey en Facebook-COO Sheryl Sandberg in maart niet meer voor te dragen aan de aandeelhouders als bestuurder.

Niet zo heel lang geleden was het nog gewoon een slimme beslissing om toppers uit Silicon Valley aan boord te halen in je raad van bestuur, om je bedrijf bij te staan in de digitale transformatie. Maar die evolutie heeft zich ondertussen zodanig doorgezet, dat de techtoppers meer last dan lust zijn voor Disney. Hollywood en Silicon Valley zijn zo naar elkaar toegegroeid, dat er steeds meer belangenconflicten waren voor beide bestuurders, zo laat Disney weten.

Disney maakt zich op om later dit jaar meerdere online streamingdiensten te lanceren voor zijn gegeerde content. Die zal niet enkel moeten concurreren met klassieke televisie of de Netflixen en HBO's van deze wereld. Ook sociale media als Facebook en Twitter strijden mee om onze oogbollen, met zeer veel aandacht voor online video op beide platformen.

Techbedrijven als Facebook, Apple en Amazon investeren ook miljarden dollars in eigen videocontent, en worden een steeds belangrijkere tegenstander in de strijd om onder andere de uitzendrechten voor sportwedstrijden. In die context is de aanwezigheid van Sandberg en Dorsey dus geen goed idee meer voor Disney.

Vraag is of elders de banden tussen technologie en entertainment ook zullen worden herbekeken. Toppers uit beide werelden zitten vaak in elkaars raad van bestuur. Om maar één voorbeeld te geven: bij techreus Apple zit... Disney-CEO Bob Iger in de raad van bestuur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content