Disney koopt 21st Century Fox voor 52,4 miljard dollar

De overname van 21st Century Fox door Disney hangt al een tijdje in de lucht. ©EPA

Het entertainmentbedrijf koopt de filmstudio's en de televisieproductietak van het concern van de mediamagnaat Rupert Murdoch.

Disney betaalt 52,4 miljard dollar. Disney neemt ook voor een kleine 14 miljard dollar schulden over, waardoor de totale waarde van de deal 66 miljard dollar bedraagt. Fox News en Fox Sports worden niet verkocht. 

De deal moet gezien worden tegen de achtergrond van de groeiende rivaliteit tussen het traditionele filmbastion Hollywood en nieuwkomers uit Silicon Valley. Technologische spelers als Netflix, Amazon en Hulu richten zich daar rechtstreeks tot de consument, die zelf de controle over zijn mediaconsumptie wil.

Netflix

Disney heeft dat model lang afgehouden omdat het minder oplevert dan het klassieke distributiemodel, waarbij content in 'schijfjes' wordt verkocht. Maar Disney-baas Bob Iger is vastbesloten om, voor hij in 2019 met pensioen gaat, van Disney een 'platform' te maken. In augustus besliste hij om Netflix vanaf 2019 niet langer te voorzien van content en de concurrentie aan te gaan met eigen streamingplatformen.

Met de overname van de enkele zenders en de filmstudio's van Fox wil hij nog meer content verwerven die hij kan verpakken tot interessante formules om mediaconsumenten in de hele wereld te verleiden. Disney is in de eerste plaats uit op de filmstudio 20th Century Fox (de groep erboven heet 21st Century Fox ).  

Sky

Maar het vergroot ook zijn internationale voetafdruk aanzienlijk. In de groeimarkt India krijgt Disney het tv-netwerk Star erbij, dat een bereik heeft van zowat 650 miljoen kijkers. Ook de Europese betaal-tv-groep Sky (met zenders in onder meer het VK en Duitsland) maakt deel uit van het pakket. In de VS verwerft Disney kabelzenders als FX en National Geographic.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect