Kinepolis doet in Canada zijn grootste overname ooit

Een bioscoopzaal van Landmark Cinemas in Calgary heeft zetels die elektrisch achterover klappen. ©kinepolis

De bioscoopgroep Kinepolis koopt voor 84 miljoen euro de op een na grootste speler van Canada, Landmark Cinemas.

‘We willen het aantal complexen verdubbelen van 48 naar 100. We bereiden ons intern al ruim een jaar voor op die verdubbeling’, zei Kinepolis-topman Eddy Duquenne eind augustus nog. Met de overname van de 44 complexen van het Canadese Landmark Cinemas heeft Kinepolis dat doel in één klap bijna bereikt.

De uitspraak vorige maand bij de toelichting van de halfjaarcijfers was dan ook geen toeval. Duquenne en zijn team werken al een jaar op de Canadese deal van omgerekend 84 miljoen euro. Het boekenonderzoek gebeurde zo nauwgezet dat de mensen van verkoper TriWest Capital, een investeringsgroep, grapten dat Kinepolis nu zelfs de schoenmaat van het management van Landmark Cinemas kent. De cinemagroep heeft lessen getrokken uit het overnamedebacle van het Duitse CinemaxX rond de eeuwwisseling.

Duquenne kent Neil Campbell (64), een van de twee oprichters van Landmark, al vier jaar. De twee wisselen elk jaar op de bioscoopconventie in de VS ervaringen uit over zaken als overnames. ‘Wanneer verkopen jullie?’, vroeg Duquenne vorig jaar grappend aan Campbell. ‘Daar valt over te praten’, antwoordde Canadees, en de bal ging aan het rollen. Duquenne was compleet verrast. ‘Ik had me niet eens verdiept in hoe groot Landmark Cinemas was.’

Drie vragen aan Eddy Duquenne, topman van Kinepolis

1 Waarom Canada?
‘We hadden eerder al aangegeven dat we ook naar andere continenten keken, naar macro-economisch stabiele en groeiende economieën met een cultuur die we kennen. Scandinavië was ook een optie, maar daar waren de overnamebedragen tien keer groter. Dat gaat ons petje te
boven. Met Canada verwerven we het Scandinavië van Noord-Amerika.’

2 Kan Kinepolis’ snoepwinkel de Canadezen nóg meer doen consumeren?
‘Onze Mega Candy werkt overal in Europa. In dat concept steekt heel wat knowhow, onder meer over de controle van mensenstromen. En we vullen de rekken in Spanje anders dan in België. Als het concept ook in Canada aanslaat, is de trein vertrokken.’

3 Komen de populaire achteruitklapzetels van Canada naar België?
‘We gaan die ‘recliners’ hier zeker testen. We gaan er wel geen zaal mee vullen, zoals Landmark Cinemas doet. Ik ben niet zeker dat die zetels hier een even groot succes worden als in Canada en de VS.’

De Canadese cinemagroep telt 44 bioscoopcomplexen van diverse grootte, allemaal in het centrum en het westen van Canada. De complexen zijn samen goed voor zo’n 55.000 zitplaatsen en 303 zalen.

Vorig jaar lokte de groep 10,2 miljoen bezoekers, goed voor een omzet van 156,3 miljoen Canadese dollar (zo’n 107 miljoen euro). Met een marktaandeel van 10 procent is Landmark Cinemas de tweede bioscoopuitbater van Canada.

Kinepolis ziet in het land al meteen nieuwe groeiopportuniteiten. Door middel van nieuwbouwprojecten - alvast twee op de planning bij Landmark - en overnames. ‘De grootste cinemagroep in Canada heeft 78 procent van de markt in handen. Veel zal die speler dus niet meer kunnen overnemen. De rest van de markt is enorm versnipperd, daar liggen mogelijkheden’, zegt Duquenne.

Landmark Cinemas

44 complexen, waarvan het gros gehuurd
10,2 miljoen bezoekers
Omzet (2016) 107 miljoen euro
Winst (ebitda, 2017) 12 miljoen euro (geannualiseerd)

Kinepolis

48 complexen, waarvan het gros in eigendom
23,8 miljoen bezoekers
Omzet (2016) 325 miljoen euro
Winst (ebitda, 2016) 91,6 miljoen euro


Kinepolis is vandaag al actief in België, Nederland, Frankrijk, Spanje en Luxemburg, goed voor 48 bioscoopcomplexen. Daar komt nu dus een avontuur buiten Europa bij. De overname moet nog worden goedgekeurd door de bevoegde autoriteiten. Maar Kinepolis verwacht de transactie te kunnen afronden rond Kerstmis.

Schuldenarme balans

Dat Kinepolis het geld laat rollen, is niet echt een verrassing. Duquenne gaf eerder al aan dat hij de cash niet snel genoeg geïnvesteerd krijgt. Met een schuldgraad van twee keer de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) heeft Kinepolis bovendien een conservatieve balans. De overnamedeal wordt dan ook met schulden gefinancierd. En daarna is er nog altijd genoeg ruimte voor nog meer overnames.

Kan Canada de springplank naar de Verenigde Staten vormen? ‘Ik sluit niet uit dat we daar ooit een teen in het water steken’, zegt Duquenne. ‘Maar de VS maken niet onmiddellijk deel uit van onze strategie. Het is toch een andere markt dan Canada, met bedrijven met veel grotere maten. Al zijn er ook enkele nichespelers die een opportuniteit zouden kunnen vormen.’

Bij Landmark Cinemas blijven het management en de oprichters aan boord. ‘We laten ze aan de slag gaan met onze concepten, waaronder de snoepwinkel. Als die daar aanslaat zoals dat in Europa het geval is, zijn we vertrokken’, besluit de CEO, die de voorbije jaren van Kinepolis een cashmachine maakte. En de lieveling van de belegger. Sinds begin dit jaar won het Kinepolis-aandeel 16 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud