Kinepolis haalt 125 miljoen euro op

Kinepolis wordt mee geleid door Eddy Duquenne. ©BELGAIMAGE

Kinepolis heeft via de uitgifte van obligaties 125 miljoen euro opgehaald. Dat meldt de beursgenoteerde bioscoopgroep dinsdagmiddag.

In de laatste kwartaalupdate maakte Kinepolis  in één korte zin de plannen om nieuwe centen te verzamelen via de uitgifte van schuldpapier al bekend. Het bedrijf was vorige week op roadshow om investeerders te lokken, maar de omvang van de transactie bleef een raadsel.

Het blijkt nu om 125 miljoen euro te gaan. Kinepolis haalde dat geld op via een private plaatsing bij institutionele investeerders. Bijna de helft van dat bedrag, 60 miljoen euro, werd geplaatst met een looptijd van 8 jaar en 65 miljoen met een looptijd van 10 jaar.

Volgens Kinepolis bedroeg de vraag 'ruimschoots meer dan de beoogde som van 125 miljoen euro, wat nogmaals het vertrouwen van de markt in de strategie van Kinepolis illustreert'.

'Overaanbod dreigt'

Toegenomen concurrentie dreigt te leiden tot een te groot aanbod aan bioscopen in Nederland. Dat zegt directeur Dertje Meijer van de Franse exploitant Pathé die ook actief is in Nederland, aan Het Financieele Dagblad.

'Er is nog geen sprake van overaanbod, maar we moeten wel oppassen met elkaar. In de VS zijn er te veel bioscopen en is er daarom jarenlang onvoldoende geïnvesteerd', waarschuwt Meijer. 

Nederland zag de concurrentie groeien door de entree van Belgen en Britten op de Nederlandse bioscoopmarkt. Zo opende Kinepolis megabioscopen in Breda, Dordrecht en Utrecht. Euroscoop, eveneens uit België, beschikt over complexen in Tilburg, Maastricht en Schiedam. Het Britse Vue investeerde op zijn beurt stevig in Alkmaar en Arnhem.

De plaatsing past volgens de onderneming 'in het voorzichtig financieel beleid van Kinepolis om zijn investeringen op lange termijn te financieren en zo de cashflows te 'matchen''. De plaatsing zal worden gebruikt ter ondersteuning van de expansie, met de overname van Landmark Cinemas Canada en de bouw van nieuwe complexen in een aantal landen, de renovatie van overgenomen bioscopen, investeringen in nieuwe belevingsconcepten en andere investeringen, waaronder overnames.

Volgens Bank Degroof Petercam suggereert de obligatie-uitgifte zelfs dat de aankondiging van een nieuwe overname niet al te lang op zich zal laten wachten.

In september stak Kinepolis voor het eerst de oceaan over, met de overname van het Canadese Landmark Cinemas. Het legde daarvoor 84 miljoen euro op tafel, meteen de grootste overname in de geschiedenis van het bedrijf. Drie jaar geleden werd de Nederlandse cinemagroep Wolff ingelijfd, en tussendoor bouwde Kinepolis her en der bioscoopzalen bij.

GRAZIE MILLE, MARIO

Kinepolis is lang niet het enige Belgische bedrijf dat gretig gebruik maakt van het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank. Ondernemers kunnen zo goedkoop schulden tanken om overnames en/of investeringen te financieren en een hefboom te zetten op de winst.

De 'sponsoring' uit Frankfurt smeerde de miljardenovername van SABMiller door AB InBev en vormde ook een belangrijke factor bij het - afgeketste - stevige bod van Bpost op PostNL.

En wie niet onmiddellijk plannen koestert, kan de rentelasten fors verminderen door de schulden te herfinancieren, zoals een huiseigenaar die bij de huisbank zijn woonkrediet heronderhandelt. Onder meer GhelamcoFluxys BelgiumBaltaUmicoreProximus, GBLEtexEuronavGreenyard, Ontex, Cofinimmo, Telenet (en recent nog eens Telenet), Elia, Bekaert, Immobel en Eandis kozen die weg al. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n