Lego-familie en Blackstone kopen Sea Life in Blankenberge

©EPA

Merlin Entertainments (Madame Tussauds, Sea Life, Legoland) wordt van de beurs gehaald door een consortium van onder meer Blackstone en Kirkbi, het investeringsvehikel van de familie achter Lego.

Merlin is onder andere de uitbater van het Londense reuzenrad London Eye, het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds en de Legoland-pretparken. In ons land is het eigenaar van Sea Life in Blankenberge. Het heeft verder ook themaparken als Peppa Pig World of Play (in Azië en de VS) en Shrek's Adventure in portefeuille. 

Het bedrijf - goed voor 27.000 jobs - ontving vorig jaar wereldwijd 67 miljoen bezoekers. De omzet steeg met 5 procent tot 1,7 miljard pond terwijl de bedrijfswinst uitkwam op 327 miljoen pond.

Premie van 15 procent

Het consortium van investeerders biedt 455 pence per aandeel, wat neerkomt op een totaalbedrag van 4,8 miljard pond (exclusief schulden). De biedprijs ligt 15 procent boven de slotkoers van donderdagavond en ruim 30 procent boven de 'onverstoorde koers' van voor de uitlatingen van de aandeelhoudersactivist ValueAct Capital. Die maakte in mei duidelijk dat het bedrijf zichzelf te koop moest zetten. 'De aandelen zijn ondergewaardeerd en er is interesse bij private equity', klonk het. 

Legoland. ©Sackermann, Joern, / Hollandse H

Voor de transactie wordt de vennootschap Bidco in het leven geroepen, die voor 50 procent in handen van Kirkbi zit. De overige 50 procent wordt verdeeld tussen Blackstone en het Canadese pensioenfonds CPPIB.

Het bedrijf trok in 2013 naar de beurs tegen 315 pence per aandeel en kon tot 2017 op enthousiasme bij beleggers rekenen, maar de terreuraanslagen in Londen en Manchester en de zorgen over de brexit maakten daar een einde aan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect