Luid applaus voor reuzensprong Kinepolis

CEO Eddy Duquenne ©BELGA

De beursgenoteerde bioscoopgroep blijft op het overnamepad. Kinepolis verwerft met Utopolis in één klap 13 bioscopen in vier landen. Het gaat om de grootste acquisitie van CEO Eddy Duquenne sinds hij aan boord kwam in 2010.

De overnamehonger van Kinepolis is niet te stillen. Met de overname van de Luxemburgse groep Utopia koopt Kinepolis een internationale groep met een omzet van 41 miljoen euro die actief is in vier landen en 35 bioscopen uitbaat.

Ook in België heeft Utopia vier bioscopen. Het gaat om de Utopolis-cinema's in Mechelen, Aarschot, Lommel en Turnhout. Net zoals Kinepolis beheert Utopia voornamelijk multiplex-bioscopen en heeft het het gros van het vastgoed in eigen bezit.

Kinepolis blijft op de vlakte over de financials. Analisten houden rekening met een overnameprijs tussen 50 en 60 miljoen euro, of zeven tot acht keer de bedrijfskasstroom van de overnameprooi. Met zo'n prijskaartje is de overname, die analist Guy Sips (KBC Securities) 'een perfecte match' noemt, de grootste deal voor Kinepolis sinds CEO Eddy Duquenne het roer overnam bij Kinepolis. Kinepolis ziet zijn omzet in één klap toenemen met 15 procent en zijn bedrijfskasstroom met zowat 9 procent. 

Utopolis heeft drie bioscopen in het Groothertogdom Luxemburg, vijf in Nederland, één in Frankrijk en vier in België (Mechelen, Aarschot, Lommel en Turnhout) Vorig jaar ontving de groep 3,4 miljoen bezoekers, goed voor een omzet van 41 miljoen euro en een bedrijfswinst voor belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda) van 7,5 miljoen euro. Daarmee is de Luxemburgse groep gemeten naar aantal zitjes de nummer vijf op de Belgische markt.

Ter vergelijking, in 2014 Kinepolis in zijn 35 bioscopen een kleine 20 miljoen bezoekers. Daaruit puurde het een omzet van maar liefst 262,6 miljoen euro en een recurrente ebitda van 74,3 miljoen euro. Dat betekent dat er met een winstmarge van 18,3 procent bij Utopolis flink wat ruimte is voor verbetering. Kinepolis zelf kan uitpakken met een winstmarge van 28 procent.

Kinepolist stond lange tijd afkerig van overnames na het debacle rond Cinemaxx. Begin deze eeuw kocht de groep een belang van 30 procent in die Duitse bioscoopketen voor een slordige 120 miljoen euro. Maar Kinepolis kon nooit zijn stempel drukken op het verlieslatende bedrijf en het avontuur eindigde met een flinke kater en een grote schuldenberg.

Sinds de komst van Duquenne durft Kinepolis weer aan overnames denken. Toch wanneer de groep er zijn succesvolle strategie ten volle kan ontplooien. Die is niet alleen gestoeld op de nieuwste box office hits en een fijne filmervaring maar evenveel op de verkoop van drank, snacks en merchandising, en business-to-businessactiviteiten. Die laatste twee zijn respectievelijk goed voor 21 en 15 procent van de omzet.

Vorig jaar schakelde de internationale expansie een versnelling hoger. Zo breidde de groep uit in Nederland en Spanje, wat het bezoekersaantal deed stijgen met 8 procent. Eerder deze week maakte Kinepolis ook al de overname van de Franse bioscoop Mégaroyal bekend.

Mededingingsprobleem

Beleggers reageerden vrijdag uiterst enthousiast op de deal , maar die is geenszins in kannen en kruiken. Het gaat nog maar om een principeakkoord en ook de mededingingswaakhond moet nog zijn fiat geven. Daar knelt het schoentje. Voor België, waar Kinepolis met ruim 44 procent van de markt vandaag al een dominante positie heeft, zal de groep de toestemming vragen aan de Belgische mededingingsautoriteit. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat die zal oordelen dat Kinepolis de vier Belgische bioscopen mag overnemen. Met Utopolis erbij overschrijdt de bioscoopgroep immers de grens van 50 procent marktaandeel, gemeten naar het aantal zitjes.

Nu al loopt er een onderzoek door de mededingingsautoriteit nadat Kinepolis het vastgoed kocht waarin het UGC-complex aan de Guldenvlieslaan is gevestigd. UGC legde daarop klacht neer bij de concurrentiewaakhond. Wanneer Kinepolis Utopolis zou overnemen dreigt er een verdere verschraling van de Belgische bioscoopmarkt. Naast Kinepolis en Utopolis zijn de enige spelers met enige omvang Euroscoop (6 bioscopen, 36.697 zitjes), UGC (drie bioscopen, 9.194 zitjes en de Waalse groep Imagix (twee bioscopen, 5.744 zitjes). Die laatste werd deze week trouwens overgenomen door de Waalse holding Déficom van zakenman Philippe Lhomme, tevens de eigenaar van de Parijse Crazy Horse en de woonbeurzen Batibouw en Cocoon.

Een optie is dat Kinepolis de Belgische zalen doorverkoopt. Gezien Kinepolis in het persbericht niet rept over de Belgische aanwezigheid, lijkt het de groep vooral te doen om haar positie in Frankrijk en Nederland te versterken. Met Luxemburg betreedt de groep ook een nieuwe markt. Bij de mededingingsautoriteit was vrijdag niemand bereikbaar voor commentaar.

Cigrang

De overname is een voltreffer voor de Antwerpse havenfamilie Cigrang, ook bekend als aandeelhouder van Bank Degroof en van tal van investeringen in de modewereld. De Cigrangs kochten in 2012 de helft van Utopolis over van Luxempart.

 

Het bioscoopimperium van Kinepolis in cijfers (2014)

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect