WK-schandalen achtervolgden Blatter en FIFA

December 2010. Blatter onthult de winnaars van de geheime stemming. ©AFP

Al 5 jaar hing een geur van fraude en omkoperij rond de toekenning van het WK aan Rusland (2018) en Qatar (2022). Er zijn sterke aanwijzingen dat er fraude is gepleegd. Maar al die tijd weigerde voorzitter Sepp Blatter de FIFA te hervormen en transparanter te maken om zijn reputatie te herstellen. Een overzicht van de onderzoeken en de beschuldigingen.

December 2010

Rusland en Qatar worden geselecteerd als gastlanden voor de WK's van 2018 en 2022. De stemming is geheim. Onmiddellijk gonst het van de geruchten over omkoping. Twee stemgerechtigde FIFA-leden worden geschorst. Ze wilden hun stem verkopen voor 800.000 dollar.

Mei 2011

David Triesman, de voorzitter van de Engelse kandidatuur voor het WK van 2018, beweert dat hij door vier leden van het uitvoerend comité van FIFA werd benaderd. Ze zouden geld gevraagd hebben voor hun steun. Twee van hen, Jack Warner en Nicolas Leoz, werden vorige week in Genève gearresteerd.

Jack Warner ©EPA

Juni 2011

De FIFA staakt het onderzoek naar voorzitter Sepp Blatter. De Wereldvoetbalbond deed onderzoek naar corruptie en omkoping door Blatter, kandidaat-voorzitter Mohammed bin Hammam en vice-voorzitter Jack Warner (foto) voor de aankomende voorzittersverkiezingen. Die laatste neemt ontslag bij FIFA. Mohammed bin Hamman kan niet deelnemen aan de voorzittersverkiezingen, waardoor de weg voor een vierde mandaat voor Blatter open ligt. 

Juli 2012

FIFA stelt de Amerikaanse jurist Michael Garcia aan als onafhankelijk hoofdonderzoeker van de Ethische Commissie. Hij moet de toekenningsprocedure en het stemgedrag van de FIFA-leden uitspitten.

Juni 2014

De Britse krant 'The Sunday Times' meldt dat zij honderden documenten hebben waaruit zou blijken dat stemgerechtigde FIFA-leden zijn omgekocht om op Qatar te stemmen.

Michael Garcia ©AFP

September 2014

Onderzoeker Michael Garcia (foto) komt met een lijvig rapport op de proppen. Maar FIFA reduceert de 430 pagina's tot een samenvatting van 42 pagina's en concludeert dat er onvoldoende bewijzen voor omkoping zijn.

November 2014

Een voormalige medewerkster van het campagneteam van Qatar die haar belastende verklaringen had ingetrokken, zegt nu dat ze dat deed uit angst voor represailles. Phaedra Almajid beweert dat drie FIFA-bestuursleden elk 1,2 miljoen dollar van Qatar hadden gekregen.

De Amerikaanse inlichtingendienst FBI intensifieert een al langer lopend onderzoek naar corrruptie bij de FIFA. De FBI zou via afluisterapparatuur over compromitterende gesprekken tussen FIFA-leden beschikken.

Michel D'Hooghe ©BELGA

Michel D'Hooghe (foto), de ex-voorzitter van de Belgische voetbalbond en stemgerechtigd FIFA-bestuurder, wordt genoemd in de zaak omdat hij een schilderij kreeg van een Russische lobbyist. Zijn zoon kreeg een doktersbaan in Qatar. D'Hooghe ontkent dat hij is omgekocht.

Hoofdsponsors Sony en Emirates Airlines trekken zich terug als sponsors uit frustratie over het gebrek aan transparantie en hervormingen.

December 2014

Misnoegd legt onderzoeker Michael Garcia zijn functie bij de FIFA neer. Garcia noemt de samenvatting van de Ethische Commissie onzorgvuldig en onjuist. Onder druk van de Engelse en Nederlandse regering wordt het integrale rapport dan toch gepubliceerd.

Prins Ali Bin Al Hussein ©AFP

Januari 2015

Prins Ali Bin Al Hussein (foto) van Jordanië kondigt zijn kandidatuur aan voor het voorzitterschap van de FIFA. Hij wil paal en perk stellen aan de beschuldigingen van corruptie. Hij is de derde kandidaat-voorzitter, naast huidig praeses Joseph Blatter en de Fransman Jérôme Champagne.

Januari 2015

Farmareus Johnson & Johnson, de bandenproducent Continental en motoroliebedrijf Castrol trekken zich terug als sponsors. Ze willen niet langer met de schandaalsfeer rond FIFA geassocieerd worden.

Mei 2015

De Zwitserse justitie arresteert op vraag van de Amerikaanse FBI 14 FIFA-bonzen die zich schuldig zouden gemaakt hebben aan het aanvaarden van steekpenningen ter waarde van 151 miljoen dollar. Dat schandaal deert Blatter evenwel niet om enkele dagen verkozen te worden voor een vijfde termijn als FIFA-voorzitter. Even later komt ook secretaris-generaal Jerome Valcke, rechterhand van Blatter in opspraak. Blatter houdt de eer aan zichzelf. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud