Advertentie

Amerikaanse financier Blackstone pompt 1 miljard dollar in muziekrechten

Merck Mercuriadis (links) met de muzikanten Nile Rodgers en Richie Samborra (Bon Jovi). ©Photo News

De Amerikaanse private-equityreus Blackstone slaat de handen in elkaar met de muziekveteraan Merck Mercuriadis. Ze gaan op zoek naar muziekrechten om op te kopen, een boomende business in een door streaming gedomineerd muzieklandschap.

Blackstone investeert 1 miljard dollar in een fonds dat zal worden beheerd door Hipgnosis Song Management (HSM), het bedrijf van de Canadese muziekmogul Merck Mercuriadis. Blackstone neemt in één adem ook een niet-nader genoemd belang in HSM.

Mercuriadis, die al lang meedraait als marketeer en labelbaas, had in 2018 als eerste door dat er op een nieuwe manier geld te verdienen viel in de heroplevende muziekindustrie. Met zijn fonds Hipgnosis Songs Fund kocht hij de voorbije drie jaar in een razend tempo een catalogus muzikale klassiekers bijeen, onder meer van Blondie, Neil Young en Beyoncé.

All I Want For Christmas

Het idee achter die koopwoede? In een door streaming gedomineerd muzieklandschap kan je opnieuw en opnieuw verdienen aan die songs. Waar je vroeger één keer een cd verkocht en dan met wat geluk later nog wat airplay kon verzilveren, streamen consumenten hun favoriete nummers van vroeger en nu, waardoor je herhaaldelijk langs de kassa kan passeren.

Het beste voorbeeld is wellicht 'All I Want For Christmas Is You'. De kerstklassieker van de Amerikaanse diva Mariah Carey schiet in december naar de eerste plek in de hitlijsten, sinds streaming wordt meegeteld. De eigenaar van de rechten op die oorwurm? U raadt het: Mercuriadis en zijn Hipgnosis. HMS is eigenaar van meer dan 60.000 songs, met een gecombineerde waarde van 2,2 miljard dollar.

Heropleving

Mercuriadis vatte zijn filosofie als volgt samen in de Britse krant The Guardian: 'Muzieknummers zijn betrouwbaarder dan olie of goud, omdat hun waarde los staat van economische of politieke factoren. Als je blij bent, speel je muziek om te vieren. Als je treurig bent, speel je muziek om jezelf op te beuren. Een klassieker is een bron van voorspelbaar, betrouwbaar inkomen.'

Muzieknummers zijn betrouwbaarder dan olie of goud, omdat hun waarde los staat van economische of politieke factoren.
Merck Mercuriadis
Oprichter Hipgnosis Song Management

Waar dat idee anno 2018 nog radicaal vernieuwend was, is het nu ingeburgerd. Dus wil Blackstone ook zijn graantje meepikken, via de ervaring van Mercuriadis. 'De muziekindustrie zit vooraan in een snel groeiende streamingmarkt en vindt nieuwe manieren om de waarde van content te ontsluiten', zo drukt Blackstone-manager Qasim Abbas het uit. 'Dit partnerschap onderstreept de duurzame waarde die we op lange termijn zien in de hele entertainmentindustrie.'

De deal onderstreept de heropleving van de muziekindustrie, die bijna twee decennia door een diep dal ging omdat ze geen antwoord vond op de digitalisering, tot streaming ingeburgerd raakte. Vorige maand was er nog zo'n moment, toen het megalabel Universal Music Group naar de beurs trok in Amsterdam en daarbij een waarde van 45 miljard dollar kreeg opgespeld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud