Amerikaanse miljardair koopt 10 procent van platenlabel Universal Music

UMG is de nummer een in zijn sector, met popsterren als Lady Gaga, Taylor Swift en Billie Eilish (foto). ©Getty Images for iHeartMedia

De hefboomfondslegende Bill Ackman neemt een belang van 10 procent in Universal Music Group. De deal waardeert het muziekbedrijf als opstapje naar de beursgang op 35 miljard euro.

Het Franse mediaconcern Vivendi verkoopt 10 procent van zijn muzieklabel Universal Music Group (UMG) aan de Amerikaanse miljardair Bill Ackman. Hij betaalt zowat 4 miljard dollar (3,4 miljard euro). De transactie waardeert Universal op 35 miljard euro, schulden inclusief. Dat maakt Vivendi bekend in een persbericht.

Ackman stopt het belang van UMG in een lege beurshuls, een zogeheten spac, met de naam Pershing Square Tontine Holdings. Hij lanceerde de spac  vorige zomer en haalde zo vlot 4 miljard dollar op. Het hoort bij de grootste blancochequebedrijven ter wereld.

35 miljard
waardering universal
De deal waardeert Universal op 35 miljard euro, schulden inclusief.

Doorgaans halen spacs (special purpose acquisition company) geld op de kapitaalmarkten op om daarmee een aankoop te doen. Dat kan een start-up zijn, maar doorgaans is het om een overname of een fusie te regelen. Zo'n fonds is speculatief van aard, ook omdat het geen vastomlijnd bedrijfsplan heeft. De deal moet UMG een investeringsbasis geven in de Verenigde Staten, Europa en Azië. 

Popsterren

UMG is de nummer een in zijn sector, met popsterren als Lady Gaga, Taylor Swift en Billie Eilish, klassiekers als The Beatles en The Rolling Stones, en ook Marco Borsato, Hooverphonic en Enrique Iglesias. De muziekreus is grotendeels in handen van Vivendi, dat plannen bekendmaakte om het muziekbedrijf dit jaar nog naar de beurs in Amsterdam te brengen. Sinds eind vorig jaar heeft een consortium onder leiding van het Chinese Tencent Holdings al een belang van 20 procent in UMG.

Aandeelhouders van Vivendi zagen de deal niet zitten en ook investeerders in de spac reageerden teleurgesteld. Pershing Square Tontine is van plan de UMG-aandelen te verdelen onder zijn investeerders na de geplande beursnotering. Dat plan moet op 22 juni worden goedgekeurd door de aandeelhouders van Vivendi.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud