Baas Nationale Loterij haalt uit naar Kansspelcommissie

Nationale Loterij-baas Jannie Haek neemt de Kansspelcommissie nog maar eens onder vuur. ©BELGA

Volgens gedelegeerd bestuurder Jannie Haek verdedigt de toezichthouder op de goksector vooral de economische belangen van de uitbaters van kans- en gokspelen.

Dat zegt Haek in een interview met Le Soir. Gokverslaving is sinds de liberalisering van de markt in België een maatschappelijk probleem geworden, waarschuwt hij. 'De Kansspelcommissie vergist zich van doelstelling. Die zou de bescherming van de speler moeten zijn. Maar de Kansspelcommissie hiudt zich meer bezig met de levensvatbaarheid van de sector', foetert Haek. 'Als ik in Antwerpen van het Centraal Station naar de bioscoop wandel, kom ik op 300 meter meer dan tien speelhallen en vijf sportwedkantoren tegen. Dat zie je verder alleen maar in Las Vegas', aldus Haek. 

Tegelijkertijd groeit ook de Nationale Loterij zelf. Het staatsbedrijf boekte vorig jaar een recordomzet van 1,3 miljard euro. Nog nooit waren er meer verkooppunten van producten van de Nationale Loterij als nu.

Volgens Haek wordt de Kansspelcommissie niet meer gerespecteerd door de operatoren en heeft de commissie dan ook niets meer te zeggen.

Het aanbod aan kansspelen is explosief gestegen in 2013, toen de markt werd geopend, aldus Haek. 'Geschat wordt dat casinospelen en sportweddenschappen goed zijn voor een volume aan inzetten zeven maal hoger dan bij de Nationale Loterij. De evolutie van de omzet van de organisatoren van weddenschappen is sterk gecorreleerd aan het aantal gokverslaafden', aldus Haek.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n