Belastingverlaging weegt op taxshelter

©Stefaan Temmerman

De verlaging van de vennootschapsbelasting deed bedrijven vorig jaar 11 procent minder investeren in film. Na gelobby worden het fiscale voordeel en de vrijstelling opgetrokken.

De taxshelter, de belastingvrijstelling voor bedrijven die investeren in films die (deels) in ons land gemaakt worden, was vorig jaar goed voor 136,4 miljoen euro aan investeringen. Dat is 11 procent minder dan in 2017.

De daling valt deels te verklaren door de concurrentie van de podiumkunsten die begin 2017 aan de taxshelter werden toegevoegd. Klassieke muziek, opera, musical en theater trokken vorig jaar 43 miljoen euro investeringen aan, ruim 10 procent meer. Dit jaar werd de taxshelter uitgebreid met de gamingindustrie.

De aanpassingen zijn interessanter voor grote spelers dan voor bedrijven met kleine budgetten.

Maar veel meer dan van de podiumkunsten had de filmwereld last van de verlaging van de vennootschapsbelasting van 34 naar 29,5 procent. Dat maakte het voor bedrijven minder interessant een belastingvrijstelling na te streven.

Om de trend te keren heeft de audiovisuele sector flink gelobbyd. De Kamer keurde begin deze maand een wetsontwerp met compensaties goed. Investeringen van minstens 5.000 euro zijn voortaan voor 356 procent fiscaal aftrekbaar, tegen 310 procent voordien.

De wet trekt ook de jaarlijkse belastingvrijstelling op van 750.000 tot 850.000 euro. Dat is goed nieuws voor bedrijven met grote budgetten. Maar de vrijstelling blijft geplafonneerd op maximaal de helft van de belastbare winst. Dat is slecht nieuws voor kleinere bedrijven De sector had graag een uitbreiding naar 55 of 60 procent gezien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud