Advertentie

Bioscoopreus AMC gaat met bedelhoed rond

©AFP

AMC is op zoek naar 50 miljoen dollar om zijn cashvoorraad bij te vullen. De Amerikaanse cinemareus wil daarvoor 20 miljoen nieuwe aandelen verkopen. Dat blijkt uit een kennisgeving bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Midden oktober bleek dat AMC tegen eind dit jaar vreesde door zijn cashvoorraad te zitten. Lees: dat het water de grootste bioscoopgroep ter wereld aan de lippen stond.

De boosdoener? Zoals in vele sectoren is dat het coronavirus. Vanwege het virus en de daaruit voortvloeiende lockdowns moesten bioscoopgroepen wereldwijd hun zalen sluiten. Nu de cinema's in de VS weer open zijn, mijden consumenten die omdat ze bang zijn besmet te raken en omdat ze vaak verplicht zijn een mondkapje te dragen in de zaal.

Uit de documenten die AMC bij de beurswaakhond indiende, blijkt dat de groep op zoek is naar 50 miljoen dollar en daarvoor 20 miljoen nieuwe aandelen wil verkopen. Vier jaar geleden piekten de aandelen nog op ruim 35 dollar, maar door de combinatie van een verstikkende schuldenberg en het coronavirus noteert het aandeel nu onder 2,4 dollar.

Voor de aandeelhouders van de Belgische marktleider Kinepolis zijn de perikelen van AMC geen opbeurend nieuws. Eddy Duquenne, de CEO van de bioscoopgroep, stelde hen afgelopen weekend nog enigszins gerust. ‘We kunnen een wereldwijde lockdown van een jaar aan’, zei hij. Kinepolis zag dit jaar al 70 miljoen euro cash wegstromen.

Eerder meldde de op een na grootste bioscoopketen ter wereld, het Britse Cineworld, dat ze al haar Amerikaanse en Britse cinema's ging sluiten om de cashuitstroom te beperken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud