portret

Bobby Kotick: gamemaker worstelt met seksisme

Deze week ging CEO Bobby Kotick van de gamemaker Activision Blizzard door het stof na een werknemersopstand tegen discriminatie en seksueel wangedrag. De man die een sterrenstatus verwierf door het creatieve genie van medewerkers te erkennen, geeft nu toe dat zijn bedrijf 'geen gepaste empathie en begrip' heeft getoond.

Bobby Kotick, de topman van de grote Amerikaanse game­maker Activision Blizzard, ging deze week door het stof na een werknemers­opstand tegen discriminatie en
seksueel wangedrag. De man die een sterrenstatus verwierf door het creatieve genie van zijn medewerkers te erkennen, geeft toe dat zijn bedrijf ‘geen gepaste empathie en begrip’ heeft getoond.

De Californische overheid onderzocht Activision, bekend van ‘Call of Duty’, ‘World of Warcraft’ en ‘Candy Crush’, twee jaar lang. Vrouwelijke medewerkers blijken voor hetzelfde werk veel minder te verdienen en krijgen minder promotiekansen. Ook is sprake van seksuele intimidatie en geweld. Dronken mannelijke werk­nemers zouden vrouwelijke collega’s on­gepast hebben benaderd. Personeelsverantwoordelijken bleken aan de kant van de daders te staan.

De jonge Bobby Kotick had voor gamen geen tijd.

Het bedrijf reageerde scherp op het onderzoek en de gerechtelijke stappen. In een reactie trok het van leer tegen ‘het onverantwoordelijk gedrag van ontoerekenbare staatsbureaucraten, die veel van de beste bedrijven wegjagen uit Californië’. Die reactie leidde deze week tot een golf van protest, in en buiten het bedrijf. Bij een straatactie woensdag stond op een protestbord te lezen dat ‘ontoerekenbare bedrijfsbureaucraten de beste werknemers wegjagen uit Activision Blizzard’. 2.600 huidige en ex-werk­nemers ondertekenden een open brief. Kotick sloeg een mea culpa. ‘Onze eerste reacties op de problemen waar we samen mee te maken krijgen en op jullie bezorgdheden waren toondoof.’ Maar werknemers noemen de maatregelen die hij aan­kondigde onvoldoende.

©AFP

‘Compulsieve kapitalist’

Kotick is zelf geen groot gamer. De vijftiger is eigenlijk zelfs helemaal geen gamer, tenzij geld verdienen en zakendoen als een game worden beschouwd. Het zakeninstinct van Kotick bleek volgens zijn moeder al in zijn kleutertijd, schreef het businessmagazine Forbes in 2009.

In het artikel ‘Activision’s Unlikely Hero’ wordt Kotick een ‘compulsief kapitalisme’ toegeschreven. Hij verkocht als kleuter zijn moeders asbak aan een vriend die er drie dollar voor over had. In het lager middelbaar had Kotick al visitekaartjes op zak en zijn zakelijke activiteiten strekten zich uit van het leveren van broodjes over het bespannen van tennisrackets tot het verkopen van portefeuilles. Voor gamen had hij geen tijd.

Terwijl Kotick in 1983 kunstgeschiedenis studeerde aan de University of Michigan, begon hij samen met een bevriend programmeertalent het bedrijf Arktronics om software te ontwik­kelen voor de Apple II. Steve Jobs ontmoette het tweetal en raadde hen aan te stoppen met studeren en te focussen op hun bedrijf. Kotick volgde dat advies.

70 miljard
Marktkapitalisatie 2020
Tussen 2000 en 2020 nam de marktkapitalisatie van Activision Blizzard toe van minder dan 10 miljoen tot meer dan 70 miljard dollar.

Kotick staat niet bekend als een fuifbeest. Hij zou zelfs ooit niet zijn opgedaagd op zijn eigen verjaardagsfeest. Als hij over zakelijke plannen spreekt, kan hij echter begeesterend zijn. Dat leverde hem de contacten op om zijn projecten mee te financieren. Zijn doorbraakproject kwam er eind 1990, toen hij samen met een partner 25 procent kocht van het noodlijdende Activision. Een jaar later werd hij CEO en had hij samen met drie partners een derde van de aandelen gekocht voor 440.000 dollar.

Kotick gaf zijn designers vrijheid en hielp ze studio’s op te starten. Bij het maken van games is passie nodig, vindt hij, en het stimuleren van onafhankelijk denken leidt tot grootse games. Producties als ‘Tony Hawk’s Pro Skater’, ‘Call of Duty’ en ‘Guitar Hero’ werden megahits. In 2008 zette hij een fusie op poten met de gamesafdeling van het Franse Vivendi en werd hij CEO van het fusiebedrijf Activision Blizzard. Daar hoorde ook de studio bij die de iconische game ‘World of Warcraft’ maakte.

De marktkapitalisatie van het bedrijf nam tussen 2000 en 2020 toe van 10 miljoen tot ruim 70 miljard dollar. Kotick wordt daarvoor rijkelijk beloond. Een investeringsmaatschappij berekende begin dit jaar dat hij afstevende op een aandelenbonus van bijna 200 miljoen dollar en vond dat ongepast. Wat later bleek dat zijn basisjaarsalaris werd herzien van 1,75 miljoen dollar naar 875.000 dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud