David Guetta vangt 100 miljoen dollar voor catalogus

De Franse dj en producer David Guetta. ©Photo News

De Franse dj en producer verkoopt de rechten op zijn nummers aan Warner Music. De deal past in een bredere trend waarbij muziekrechten worden opgekocht om op de streamingmarkt langs de kassa te passeren.

David Guetta (52) begon zijn carrière als dj in de Parijse clubscene, maar evolueerde tot een producer die een brug sloeg tussen dance en pop. Met hits als 'When Love Takes Over', 'Dirty Bitch', 'Titanium' en 'Memories' veroverde hij de hitlijsten, in samenwerking met mainstream popartiesten als Kelly Rowland, Justin Bieber, Akon, Sia en Rihanna.

Ook andere artiesten liet hij kennismaken met een meer elektronische sound. Zo was hij verantwoordelijk voor de productie van de wereldhit 'I Gotta Feeling' van The Black Eyed Peas.

Titanium, één van de vele Guetta-hits.

Daarmee verkocht Guetta meer dan 50 miljoen platen, en - belangrijker nog anno 2021 - verzamelde hij al meer dan 14 miljard streams op platformen als Spotify en Apple Music. Dat maakt hem de achtste meest beluisterde artiest op aarde.

Guetta acht het een goed moment om die populariteit te verzilveren, via een deal met zijn label Warner Music. Dat betaalt volgens Financial Times rond 100 miljoen dollar voor de rechten op zijn catalogus, terwijl het zich ook verzekert van de toekomstige output van de Fransman. Die blijft zeer actief - dit jaar bracht hij al acht singles uit.

Goudader

Na een lange magere periode zijn rechten de nieuwe goudader in de muziekindustrie. De voorbije jaren werden grote deals gesloten voor de catalogi met rechten van grote namen als Neil Young, Bob Dylan, Taylor Swift, Red Hot Chili Peppers en Stevie Nicks.

In een wereld gedomineerd door streaming is oude muziek meer waard dan vroeger.

Daar zit de transformatie van de muziekmarkt voor iets tussen. De opkomst van het web en de bijhorende piraterij deden de muziekverkoop crashen, waarna de industrie in een lange woestijntocht belandde. Maar sinds de evolutie naar streaming - waarbij gebruikers een som willen betalen voor het gemak om alle muziek op aarde in hun broekzak te hebben - zit de sector weer in groeimodus.

Die evolutie maakt catalogi ook meer waard. Terwijl je het als artiest vroeger vooral moest hebben van nieuwe muziek blijkt in de streamingwereld een goed gevuld en populair oeuvre minstens evenveel waard. Ter illustratie: de hits van Guetta die werden uitgebracht voor de lancering van Spotify zijn elk goed voor honderden miljoenen streams.

De deal van Guetta wijkt wel enigszins af van vorige catalogusdeals, in die zin dat Guetta ook zijn opnames mee verkoopt aan Warner. De meeste andere artiesten zijn geen eigenaar van hun opnames, maar houden wel de rechten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud