Advertentie

De Croo wil illegale content sneller offline halen

Popcorn Time, een soort gratis maar illegale Netflix, zou met een nieuwe wet beter kunnen aangepakt worden. ©doc

De Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) werkt aan een wetsontwerp om illegale online content sneller te blokkeren en offline te halen. De tekst zal wellicht rond de meimaand klaar zijn.

Het wetsontwerp dat in de maak is, is gebaseerd op een advies dat de Raad voor Intellectuele Eigendom en de internetproviders in juni 2012 hebben uitgebracht. ‘Het bevat zowel een preventief als een repressief luik’, zegt Tom Meulenbergs, de woordvoerder van De Croo.

‘Eén van de doelstellingen is om illegale content sneller te blokkeren of te verwijderen. Vandaag gaat daar vaak veel tijd over omwille van omslachtige juridische procedures’, klinkt het. Meer details over de nieuwe regeling zijn nog niet beschikbaar omdat die nog volop in voorbereiding is.

Volgens De Morgen zal de nieuwe wet onder meer gebruikt kunnen worden om de illegale videostreamingsite Popcorn Time uit de lucht te halen. Het gaat om een Netflix-achtige dienst die gratis te gebruiken is, maar die volledig gebaseerd is op het uitwisselen van gepirateerde content.

Meulenbergs wijst erop dat de wet niet specifiek tegen Popcorn Time geschreven wordt. ‘Het gaat om allerlei illegale content, bijvoorbeeld ook om websites waar namaakgoederen te koop worden aangeboden’, zegt hij. De focus zal liggen op de aanpak van de aanbieders van illegale diensten. De afnemers ervan zullen eerder op een sensibiliserende manier worden benaderd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud