Advertentie
Advertentie

Disney doet met bouw Star Wars-parken grootste expansie ooit

Robot C3PO (links), Star-Wars-bedenker George Lucas en Disney-CEO Bob Iger stellen het nieuwe megaproject voor. ©Bloomberg

Het media- en entertainmentconcern Walt Disney gaat twee pretparken bouwen die in het teken staan van 'Star Wars', de bekende filmreeks van George Lucas die wereldwijd enorm populair is. De parken komen in het verlengde van Disneyland en Disney World, in respectievelijk Californië en Florida in de VS. Het gaat om de grootste expansie van Disney-parken ooit.

Disney betaalde drie jaar geleden 4,1 miljard dollar voor de rechten op Star Wars, die in handen waren van bedenker George Lucas. Lucas kreeg zowat de helft in aandelen en de helft in cash. De aandelen zijn intussen 70 procent gestegen. Met een belang van 2,1 procent in Disney is Lucas de op een na grootste particuliere aandeelhouder van de groep, na de weduwe van Apple-stichter Steve Jobs. Jobs kreeg aandelen Disney in ruil voor zijn animatiefilmstudio Pixar.

De deal met Lucas blijkt ook erg lucratief voor Disney. Nu al voorspelllen analisten een megasucces voor de nieuwe 'prequal' The Force Awakens van de intussen 6-delige filmreeks. De film komt in december naar de bioscoop. Disney verdient naar verluidt vele miljoenen met de merchandising. Onder meer Lego heeft een zeer succesvolle Star Wars-lijn.

'We willen een deel van Star Wars in elke hoek van Disney brengen, op het scherm maar ook in het echte leven', verklaarde de topman van Disney, Bob Iger, zaterdagavond. Hij was vergezeld van Harrison Ford, die Han Solo in de originele films speelt en ook in de nieuwe film opduikt.

De bestaande pretparken in Anaheim (Californië) en Orlando (Florida) zullen telkens met 5,6 hectare uitgebreid worden, de grootste expansie ooit voor Disney. De belangrijkste attracties worden de bouw van het ruimteschip Millenium Falcon, waar bezoekers het ruimteschip zullen kunnen besturen, en de 'Cantina', een bekende pub uit de films waar smokkelaars thuis zijn.

In de parken zullen bekende Star Wars-figuren rondlopen, zowel uit de eerste films van de jaren tachtig als uit de nieuwe trilogie. Alle medewerkers, ook in bijvoorbeeld de restaurants en de souvenirwinkels, zullen aangekleed worden in het thema van de bekende ruimtesaga.

Wanneer de parken precies opengaan, is nog niet bekend. De bouw start in 2017. Ook over de kostprijs werd niets meegedeeld maar het gaat om meerdere miljarden.

De laatste grote expansie van een Disney-park was de bouw van het 5 hectare groot Cars Land in 2012 in Californië. Die investering kostte 1 miljard dollar. Volgend jaar opent ook een themapark in Sjanghai, waarin 5,5 miljard dollar kroop.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud