Disney stelt blockbusters uit

Het tweede deel van 'Avatar' zal ten vroegste in 2022 op het witte doek te zien zijn. ©James Cameron

Disney schuift niet alleen de film 'Mulan' op de lange baan. Ook de sequels van 'Star Wars' en 'Avatar' worden uitgesteld.

Door de coronapandemie blijven cinemazalen gesloten of draaien ze door allerhande verplichtingen en maatregelen op een lagere maximumcapaciteit. En zelfs dan raken ze niet gevuld. De ene filmganger heeft schrik er besmet te worden, terwijl de andere er geen plezier in ziet om in de cinema de hele tijd een mondmasker te dragen.

Dat alles zet een vicieuze cirkel in gang waarbij ook almaar meer filmhuizen hun potentiële kaskrakers op de lange baan schuiven, waardoor cinemagroepen het nog moeilijker krijgen om volk te lokken. De bal is duidelijk aan het rollen en alles lijkt nu in een stroomversnelling te komen.

De voorbije maanden is duidelijk geworden dat we tijdens deze crisis geen releasedata in steen kunnen graveren.
Disney

Disney stelde de live-actionversie van de film 'Mulan' - een herwerking van de animatiefilm uit 1998 - al twee keer uit, en zet de film nu zelfs voor onbepaalde tijd in de koelkast. ‘De voorbije maanden is duidelijk geworden dat we tijdens deze crisis geen releasedata in steen kunnen graveren’, klinkt het. Disney pompte zowat 200 miljoen dollar in de filmproductie en wou die oorspronkelijk al in maart in de zalen brengen.

Verschuivingen na 2020

Ook het filmprogramma van Disney voor de komende jaren wordt grondig door elkaar geschud. De nieuwe 'Star Wars' stond voor 2022 op de rol maar is nu een jaartje opgeschoven.

Het langverwachte tweede deel van 'Avatar' stond gepland voor eind 2021, maar regisseur James Cameron liet weten dat dat simpelweg niet meer haalbaar is. ‘Zoals de meesten van jullie weten hebben we door Covid-19 een behoorlijke vertraging opgelopen met filmen in Nieuw-Zeeland. Wat minder bekend is, is dat we door de crisis nog tijd niet voort kunnen met de productie van het virtuele gedeelte in Los Angeles. Dat werk is net zo cruciaal als de live opnames’, aldus Cameron.

Tom Cruise

Eerder deze maand haalde Warner Bros 'Tenet' - een sciencefictionfilm van Christopher Nolan - van de Amerikaanse releaselijst.

Ook fans van Tom Cruise zullen minstens een halfjaar langer geduld moeten hebben. ‘Top Gun: Maverick’ zal pas in de zomer van volgend jaar op het grote scherm te zien zijn.

2020 en vermoedelijk ook 2021 worden moeilijke jaren voor de filmindustrie, zowel voor de productiehuizen als de cinemagroepen. Op de beurs vertaalde zich dat al in een halvering van de beurswaarde van Kinepolis .

En in Gent besliste Studio Skoop zijn zalen opnieuw te sluiten tot minstens eind augustus omdat de business met het lage bezoekersaantal niet rendabel te krijgen is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud