Einde lockdown fnuikt groeivooruitzicht Netflix

Oprichter Reed Hastings (l.) duldt voor het eerst in 23 jaar een co-CEO naast zich: chief content officer Ted Sarandos (r.) ©REUTERS

Netflix' omzet steeg met een kwart in het tweede kwartaal. Maar voor de rest van het jaar verwacht de streamingdienst een zwakke groei.

De omzet van de Amerikaanse streamingreus Netflix is in het tweede kwartaal gestegen met 25 procent, tot 6,15 miljard dollar. De operationele winst steeg naar 1,36 miljard dollar, met een nettowinst van 720 miljoen dollar.

Terwijl de eerste helft van 2020 mooie groeicijfers opleverde, en Netflix zijn aantal betalende abonnees zag toenemen tot 193 miljoen, zijn de vooruitzichten voor het derde kwartaal somberder.

Ted Sarandos wordt co-CEO

Naast het kwartaalrapport had CEO Reed Hastings nog een opvallend bericht in petto. Voor het eerst sinds hij de wereldmarktleider in comakijken in 1997 als DVD-postorderbedrijf opstartte, krijgt Hastings iemand naast zich als CEO: Ted Sarandos. Sarandos wordt co-CEO en blijft tegelijk als 'chief content officer' de productie van alle films en series aansturen. Productie die cruciaal is om de 200 miljoen abonnees tevreden te houden met continu 'bingemateriaal'. 'We kennen elkaar sinds 1999', zegt Hastings. 'Terwijl ik snel het belang van streaming kon inschatten, was het Ted die ver zijn tijd voorop was met de revolutie in content'.

Toen de wereld in lockdown was de voorbije drie maanden, vonden 10 miljoen nieuwe abonnees hun weg naar de series en films van Netflix, ruim 2 miljoen meer dan analisten verwachtten. Sinds maart lanceerde het bedrijf ook meer dan 30 nieuwe producties, die opvallend populair waren. De nieuwe film 'Extraction' brak het kijkcijferrecord in de eerste vier weken.

Maar nu de maatregelen al een tijdje versoepeld zijn, stokt die groei van abonnees. In een brief aan de aandeelhouders zegt Netflix dat het een mindere groei verwacht in vergelijking met vorig jaar. Voor het komende kwartaal mikt Netflix op 2,5 miljoen nieuwe abonnees, terwijl analisten op meer dan het dubbele rekenden.

Het aandeel, dat sinds Nieuwjaar, al 60 procent gestegen was, zakte nabeurs met 15 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud