Frankrijk plant beursgang staatsloterij

Het wielerteam Groupama-FDJ tijdens de voorbije Ronde van Italië. ©AFP

Het Franse loterijbedrijf La Française des Jeux (FDJ) wordt bij gunstige marktomstandigheden tegen het einde van dit jaar naar de beurs gebracht. Dat verklaarde de Franse minister van Economie Bruno Le Maire.

Volgens FDJ wagen 26 miljoen Fransen wel eens een gokje via een van de loterijspelletjes, wat een jaaromzet van 14,3 miljard euro genereert. Het bedrijf is bij ons vooral bekend als wielersponsor.

De Franse staat bezit 72 procent van de aandelen, de overige 28 procent zit verspreid onder diverse historische aandeelhouders. Verwacht wordt dat de staat rond 50 procent van het kapitaal naar de beurs brengt en dus zijn eigen belang laat zakken tot 22 procent.

Zakenbankiers

Bruno Le Maire, de Franse minister van Economie en Financiën, wil zich niet vastpinnen op een percentage, maar bevestigt wel bij de tv-zender BFMTV dat hij zakenbankiers aangesteld heeft om de privatisering te organiseren 'tegen het einde van dit jaar, als de marktomstandigheden het toelaten'.

3 miljard
Waarde
De geschatte waarde van La Française des Jeux is 3 miljard euro.

Bankiers schatten de waarde van FDJ in rond 3 miljard euro, of 8 keer zijn verwachte bedrijfswinst in 2020. Dat zou betekenen dat de Franse staat 1,5 miljard euro incasseert als hij de helft van het bedrijf naar de markt brengt. De keerzijde is dat daardoor ook de jaarlijkse dividendenstroom halveert.

De Franse staat ontving over 2017 een dividend van circa 90 miljoen euro.

Gokverslaving

'Ik wil dat de Franse burgers aandeelhouder kunnen worden van FDJ, een winstgevend bedrijf', verklaarde Le Maire, die er in een adem aan toevoegde dat hij ook de strijd tegen gokverslaving wil opvoeren.

De Franse staat wil 10 miljard euro bijeenbrengen voor een innovatiefonds en wikt daarom de verkoop van sommige staatsparticipaties, waaronder zijn belangen in FDJ, de energiereus Engie en de luchthavenuitbater ADP. Tegen de privatisering van ADP rees verzet van de gelehesjesbeweging.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud